реклама партнерів:
Головна » Стан забруднення об’єктів навколишнього середовища в Чернігівській області

Стан забруднення об’єктів навколишнього середовища в Чернігівській області


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Державна санітарно-епідеміологічна служба Чернігівської області оприлюднила на своєму сайті моніторинг стану забруднення об’єктів навколишнього середовища області за 3 квартал 2013 р.
Фахівцями Держсанепідслужби області проводиться державний соціально-гігієнічний моніторинг стану забруднення об’єктів навколишнього середовища:
- вода питна централізованого та децентралізованого водопостачання; вода поверхневих водойм (санітарно-хімічні, бактеріологічні, радіологічні, вірусологічні, паразитологічні дослідження);
- атмосферне повітря (вміст шкідливих хімічних речовин);
- ґрунт (санітарно-хімічні, бактеріологічні, вірусологічні, паразитологічні дослідження).
Дані проведених лабораторних досліджень за липень-вересень 2013 р. свідчать, що стан забруднення навколишнього середовища залишається відносно стабільним.
Питна вода централізованого та децентралізованого водопостачання. За результатами моніторингових досліджень виявлено перевищення рівнів хімічних речовин в воді централізованого водопостачання:
- заліза - вода окремих сільських водопроводів Коропського (1,2 ГДК), Ніжинського (1,5 ГДК), Чернігівського районів (1,5-3,7 ГДК); комунального водопроводу Прилуцького р-ну (в межах 1,6-3,6 ГДК) та відомчого м. Ніжин (1,7ГДК);
- фторидів - комунальних, сільських водопроводів Прилуцького (1,5-2,4 ГДК), Коропського (6,3 ГДК) районів та комунального м. Прилуки (1,3 ГДК);
- підвищена жорсткість води, в т.ч. збільшення вмісту кальцію та магнію визначено в воді комунального водопроводу Прилуцького району (1,3-1,5 ГДК).
Виявлена наступна невідповідність рівня хімічних речовин, що обумовлюють фізіологічну повноцінність мінерального складу води:
- підвищений вміст кальцію в воді сільських водопроводів Борзнянського, Ніжинського, Н-Сіверського районів, відомчого водопроводу м. Ніжин; магнію - воді комунального водопроводу м. Борзна та сільського водопроводу в Прилуцькому району;
- знижений вміст хімічних речовин, що обумовлюють фізіологічну повноцінність мінерального складу води визначено в воді водопроводів Корюківського (кальцій, магній) та окремих водопроводів Прилуцького (магній) районів. Недостатній вміст фтору спостерігається в воді Бахмацького, Бобровицького, Варвинського, Козелецького, Коропського, Ніжинського, Н-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського районів та м. Чернігів.
Вміст нітритів та нітратів у водопровідній воді знаходиться в межах нормативів, окрім сільського водопроводу Н-Сіверського р-ну.
За мікробіологічними показниками 2,2 % досліджених проб водопровідної води не відповідали нормативу (Бахмацький, Варвинський, Носівський, Н-Сіверський, Куликівський райони).
За даними моніторингових досліджень рівень нітратів в джерелах децентралізованого водопостачання перевищував норматив в ряді населених пунктів Борзнянського (в межах 2,1-3,96 ГДК), Варвинського (2,4-11,94 ГДК), Козелецького (2-2,4 ГДК), Коропського (1,2-4,3 ГДК), Корюківського (1,3-5,26ГДК), Н-Сіверського (2,2-12,3 ГДК), Прилуцького (1,1-4,12 ГДК), Ніжинського (1,8-8,94 ГДК), Ріпкинського (1,3-7,1 ГДК), Сосницького (1,7-10 ГДК), Чернігівського (1,2-5,3 ГДК), Щорського районів (1,9-4,2 ГДК), м. Прилуки (3,2 ГДК), що свідчить про давнє органічне забруднення.
Підвищена жорсткість води визначена в колодязях сіл Варвинського, Ніжинського, Прилуцького, Менського, Чернігівського районів та м. Прилуки.
Підвищений рівень перманганатної окиснюваності спостерігається в воді колодязів окремих населених пунктів Корюківського (2 ГДК), Сосницького (1,3-1,6 ГДК), Чернігівського (1,6-1,9 ГДК), Прилуцького (1,1 ГДК) районів, що свідчить про можливе забруднення речовинами мінерального чи органічного походження.
За вмістом заліза вода колодязна не відповідала нормативу по населених пунктах Корюківського (в межах 1,3-5 ГДК), Чернігівського (1,2 ГДК), Щорського (2,3 ГДК), Прилуцького (1,4-1,8 ГДК), Ніжинського (1,3 ГДК) районів; марганцю - Чернігівського (1,56 ГДК) та Прилуцького (1,04 ГДК) районів. Підвищений вміст заліза та марганцю в питній воді погіршує тільки її органолептичні властивості.
За мікробіологічними показниками 24 % досліджених проб води не відповідали нормативу (Борзнянський, Городнянський, Ічнянський, Козелецький, Корюківський, Семенівський, Чернігівський, Н-Сіверський райони, м. Прилуки).
Як у воді централізованого, так і децентралізованого водопостачання перевищень допустимих рівнів вмісту радіонуклідів не спостерігалось. Патогенні кишкові найпростіші та кишкові гельмінти, віруси не виявлені.
Отже, якість води централізованого водопостачання населення області залишається стабільною. В основному вода не відповідає нормативу за рівнем хімічних речовин, що в більшості випадків обумовлене надлишковим їх вмістом у водоносних горизонтах, де формуються підземні води.
Викликає занепокоєння незадовільна якість води колодязної за вмістом нітратів, що може сприяти виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей молодшої вікової категорії, а також за мікробіологічними показниками, що пов`язане з забрудненням верховодки.
Вода поверхневих водойм. Під контролем Держсанепідслужби області знаходиться 12 постійних створів водойм I категорії та 47 постійних створів водойм II категорії.
За квартальними даними серед санітарно-хімічних показників не відповідав нормативу вміст заліза загального в 47,5 % досліджених контрольних створах рр. Десна, Снов, Білоус, Стрижень, Дніпро, Удай, В`юниця, Остреч, Бреч, що протікають на території Коропського, Щорського, Чернігівського, Ріпкинського, Варвинського, Ніжинського, Корюківського, Прилуцького районів та міст Чернігів, Прилуки, Ніжин. Також виявлено перевищення по марганцю в 13,6 % постійних створів рр. Снов, Стрижень, Білоус, Удай, що протікають в Щорському районі та містах Чернігів, Прилуки.
Забруднення органічними речовинами (БПК20) наявне в 11,9 % створів рр. Десна та Стрижень на територіях Сосницького району та м. Чернігів.
За бактеріологічним показником (кількість ЛКП) не відповідає нормативу вода водойм 28,8 % постійних створів рр. Судость, Шостка, Десна, Стрижень, Білоус, Удай, Борзенка, Остер, що протікають на територіях Н-Сіверського, Коропського, Борзнянського районів, мм. Чернігів, Прилуки та Ніжин.
Вміст радіонуклідів у воді річок Десна, Судость, Снов, Дніпро характеризується як стабільний.
При проведенні вірусологічних досліджень та досліджень на залишкові кількості пестицидів отримані задовільні результати.
Наявному стану забрудненості поверхневих водойм області сприяють скиди неочищених, недостатньо очищених господарсько-побутових стічних вод та зливових вод.
Ґрунт. Проведені систематичні моніторингові дослідження по затверджених контрольних точках в межах житлової забудови (прибудинкова територія, дитячі майданчики, дошкільні дитячі заклади), в зоні впливу автомагістралей, полігонів твердих побутових відходів (ТПВ).
Згідно даних відзначалося перевищення санітарно-гігієнічних нормативів по вмісту цинку (м. Носівка - перевищення 1,4 ГДК, смт. Ріпки - 1,1 ГДК, м. Семенівна - 2,4 ГДК, м. Чернігів - 2,6 ГДК, м. Прилуки - 1,2 ГДК); в зоні впливу полігонів ТПВ (смт. Короп - 1,1 ГДК, смт. Талалаївка - 1,2 ГДК); в зоні впливу промислових підприємств м. Прилуки (ДП «Пластмас-Прилуки», ПАТ «Завод «Будмаш», ПрАТ «А/Т ТК «В.А.Т. Прилуки», ПАТ «Прилуцький завод «Білкозин» в межах 3 ГДК-6,6 ГДК).
Вміст інших солей важких металів, залишкових кількостей пестицидів знаходиться в межах норми.
Забрудненість ґрунту яйцями гельмінтів спостерігається в окремих контрольних точках житлової забудови Козелецького, Коропського, Н. Сіверського, Ріпкинського, Чернігівського районів, в зв`язку з чим проводяться відповідні профілактичні заходи на місцях.
Отже, невідповідність ґрунту санітарно-гігієнічним нормативам може призвести до забруднення води, харчових продуктів через природний кругообіг факторів навколишнього середовищі.
Атмосферне повітря. Лабораторні дослідження атмосферного повітря проведені на 24 підфакельних та 29 маршрутних постах з визначенням 12 інгредієнтів.
Питома вага відхилень проб атмосферного повітря більше 1 ГДК в зоні впливу автотранспорту визначена в м. Н-Сіверський за рахунок перевищення нормативу ангідриду сірчистого, азоту діоксиду, в м. Чернігів - за рахунок ангідриду сірчистого, вуглецю оксиду та пилу. В смт. Ріпки виявлено перевищення ГДК пилу в зоні впливу промпідприємства (ТОВ «Планета-Інкс»).
Таким чином, основними забруднювачами атмосферного повітря являються викиди автотранспорту.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини