реклама партнерів:
Головна » Тернопільська міська рада закликала присвоїти Степану Бандері звання "Герой України"

Тернопільська міська рада закликала присвоїти Степану Бандері звання "Герой України"


Коментарі: 1 ЛЮДИНА. ОСОБИСТІСТЬ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Тернопільська міська рада закликала президента України Віктора Ющенка присвоїти провіднику ОУН Степану Бандері звання "Герой України" посмертно.
За відповідне звернення 27 листопада на сесії міської ради проголосували 45 депутатів. Проект звернення подав депутат з фракції БЮТ Андрій Артимович. На зауваження депутатів, що відповідне звернення міська рада уже надсилала, Артимович відповів, що оскільки на попередній заклик не було відповідної реакції з боку керівника держави і Бандері досі не присвоєно звання "Героя України", то таке звернення слід надіслати повторно.
Відтак депутати проголосували за те, щоб звернутися із відповідним клопотанням до Ющенка. У зверненні вказується, що звання "Героя України" слід присвоїти провіднику ОУН "зважаючи на масштабність вкладу С.Бандери в боротьбу за незалежність України, свободу українського народу, розбудову самостійної України", передає УНІАН.
В той же час, Івано-Франківська обласна рада нагородила лідерів національно-визвольного руху Євгена Коновальця, Романа Шухевича та подружжя Стецьків відзнакою до 100-річчя Бандери (посмертно). Таке рішення сьогодні прийняла 34 сесія Івано-Франківської обласної ради. Сесія затвердила рішення про нагородження 357 прикарпатців Почесною відзнакою "100-річчя від дня народження Головного Провідника ОУН Степана Бандери".
Список відзначених було доповнено прізвищами українських патріотів, світлої пам’яті Ярослава і Слави Стецько, Коновальця і Шухевича (посмертно). Відповідне рішення було підтримане одноголосно.
Таке рішення було прийняте у зв’язку з відзначенням у 2009 році 100-річчя від дня народження Головного Провідника ОУН Бандери, відповідно до Положення про ювілейну Почесну відзнаку, затверджену рішенням обласної ради від 22 грудня 2008 року на основі подань місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, обласного оргкомітету з підготовки та відзначення 100-річчя від дня народження Бандери, ветеранських і громадських організацій та враховуючи висновки постійної комісії обласної ради з питань культури, національного та духовного відродження.
Тим часом, фракція БЮТ Івано-Франківської обласної ради вимагає від президента України Віктора Ющенка присвоїти провідникові ОУН Бандері звання Героя України (посмертно). Таке звернення на ім’я президента України Ющенка сьогодні на 34-ї сесії оприлюднив голова фракції Юрій Романюк. У документі міститься прохання до глави держави "доручити службам Секретаріату Президента підготувати відповідний Указ та до 1 січня 2010 нагородити провідника ОУН Бандеру званням Героя України (посмертно)".
"Сподіваємось, що цим вчинком ви виправдаєте покладені на вас надії та сподівання мільйонів виборців усієї України від Майдану 2004 року", – йдеться у зверненні до глави держави обласних депутатів-бютівців.
Як повідомлялось, 10 січня 2008 року 18 сесія Івано-Франківської обласної ради прийняла звернення до президента України Ющенка з клопотанням про присвоєння звання Героя України "визначному політичному, громадському, військовому діячу, борцю за українську державність Степанові Бандері (посмертно) за визнання заслуг перед Україною та з нагоди 100-річчя від дня народження".

Довідка. Степан Бандера
Степан Андрійович Бандера народився 1 січня 1909. Був лідером українських націоналістів, головою революційної Організації українських націоналістів (ОУН(б)).
У 1929 він вступив в ОУН, з 1931 був членом Краєвої Екзекутиви ОУН на Західно-українських землях (ЗУЗ), а з червня 1932 - заступником Краєвого Провідника і референт пропаганди. З 1940 обіймав керівні посади в ОУН.
У червні 1941 року українські націоналісти на чолі із Бандерою увійшли до Львова разом з німецькими військами. 30 червня 1941 року Бандера був арештований нацистським урядом за спроби проголошення його прихильниками на чолі із Ярославом Стецько відновлення незалежної Української держави у Львові (всупереч фашистським планам колонізації України).
Після закінчення Другої світової війни Бандера проживав у Західній Німеччині, звідки продовжував керувати УПА.
Убитий у 1959 році в Мюнхені, як встановив німецький Федеральний конституційний суд у Карлсрує - за завданням КДБ, Богданом Сташинським, який пізніше втік до Західного Берліну.
В позаминулому році депутати Івано-Франківської обласної ради оголосили 2008 рік в Прикарпатті роком Бандери. Серед іншого у рішенні ради наголошується, що "з метою увічнення пам'яті видатного діяча 20 століття, популяризації його спадщини і у зв'язку зі 100-річним ювілеєм, який святкуватиметься 1 січня 2009 року, обласна рада проголошує в Івано-Франківській області 2008 рік Роком Степана Бандери".

Джерело: newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини