реклама партнерів:
Головна » У Черкасах оголосили боротьбу із суржиком

У Черкасах оголосили боротьбу із суржиком


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Активну боротьбу із суржиком оголосили у Черкасах. Соціальна реклама «Навіщо мові бур’яни?» з порадами щодо правильного спілкування українською мовою з’явилася у кількох приватних маршрутних таксі.
Сьогодні інформаційні плакати, на яких черкасців закликають вживати правильні – власне українські – вирази замість калькування та невдалих запозичень, розмістили й у міських тролейбусах. У такий спосіб організатори проекту планують поліпшити мовну ситуацію в місті, де більшість жителів спілкуються суржиком.
Ідея проекту «Навіщо мові бур’яни?» народилася у трьох студенток Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького – Анни Іваненко, Оксани Краснощок та Валерії Ігнатової.
Як розповіла Радіо Свобода Анна Іваненко, на створення мовної соціальної реклами в рідному місті їх надихнули плакати «Говорімо правильно й красиво», які дівчата кілька років тому побачили в львівському громадському транспорті.
«Ми бачили плакати у Львові – у трамвайчиках, маршрутках. І вирішили, що Черкаси нічим не гірші й у нас теж можна було б розмістити якусь соціальну рекламу в маршрутках, – каже вона. – Власне, варто звертати увагу на культуру мовлення, і нині мало людей про це знають. Багато людей помиляються, бо просто не знають, як про це сказати більш правильно».
Організаторки самостійно добирали матеріал та оформлювали інформаційні мовні плакати. Усього розробили 10 різновидів. Половина з них містить афоризми про культуру мовлення, інша половина – вирази, у яких черкасці найчастіше роблять помилки, з їхніми правильними відповідниками (наприклад, не «на протязі року», а «протягом року», не «гарно виглядаєш», а «маєш гарний вигляд»). Наразі зі 150 плакатів організатори розмістили вже половину.

«Це вдосконалюватиме і нас, і мову водночас»
Завідувач кафедри журналістики та PR-технологій Черкаського національного університету Тетяна Бондаренко зауважує, що в напрямі розвитку мови будь-які кроки є корисними та ефективними. Однак, наголошує викладач, покращувати мовну ситуацію потрібно насамперед пропагуванням красивих мовних одиниць.
«Щоб поліпшити мовну ситуацію в Україні, непотрібно дорікати комусь, що хтось допускає помилки, – зазначає вона. – А ось є інший шлях, значно продуктивніший, на мою думку. Якщо ми всі разом будемо пропагувати якісь мовні взірці, пропонувати красиві комфортні слова для нашого слуху – це вдосконалюватиме і нас, і мову водночас».
Більшість черкасців, що вже бачила інформаційні плакати в транспорті, схвально ставиться до мовного проекту. Жителька Черкас Вікторія зазначає, що такі плакати треба обов’язково розмістити в усіх маршрутних таксі. Оскільки, наголошує жінка, більшість містян, хоч і знає українську, однак, перевагу надає або російській, або суржикові.
«Сьогодні у маршрутці побачила плакати про те, як правильно говорити українською мовою. В нашому місті ще такого не було, і тому на мене це справило неабияке враження. Тому, може це перший поштовх до правильного спілкування і впровадження української мови», – зауважила Вікторія.
Інший житель Черкас – Олександр Литвиненко – вважає, що соціальна реклама «Навіщо мові бур’яни?» у будь-якому випадку ефективно вплине на культуру мовлення містян. Він переконаний: коли людина помилятиметься, одразу згадуватиме плакат і говоритиме правильно.
«Можна згадати невеличкі наклейки російською мовою «Остановок тута и здеся нет», які розміщували ще, мабуть, років десять тому. І, в принципі, ці люди, які так говорили, вони помічали це і можливо про щось задумувались», – зазначив Олександр.
Проект «Навіщо мові бур’яни?» створений у межах програми неформальної демократичної освіти молоді «Майстерня громадської активності». Окрім того, партнером проекту стала громадська організація «Молода громада», спрямована на підтримку всіляких соціальних та культурних ініціатив.

Дар’я Бунякіна
Джерело: "Радіо Свобода"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини