реклама партнерів:
Головна » У Чернівцях спозаранку приміряли вишиванку…

У Чернівцях спозаранку приміряли вишиванку…


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Три роки тому таку ініціативу проявили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Для народних гулянь і пригощання варениками стін факультету вже замало. День української сорочки стає традиційним міським святом. А самі студенти-засновники навіть звернулися до Президента України та Верховної Ради зробити день 15 квітня офіційним святом української вишиванки.
Приєднався до молодіжної ініціативи чернівецький міський голова Микола Федорук, і увесь день провів на роботі у вишитій сорочці. Не відстали від шефа і підлеглі. Різнобарв’я кольорів народної сорочки меру так припало до душі, що, прийшовши на офіційне відкриття свята в Чернівецький університет, він зізнався, що був би не проти, якби у його приймальні секретар приходила на роботу у народному строї щодня, і додав, що йому вишиванку комфортніше носити, аніж краватку.
Один із засновників Дня української сорочки, кандидат політичних наук, політолог Михайло Павлюк каже, що у перший рік свято було популярним лише серед студентів, тепер воно захопило всіх чернівчан і має продовження в кількох інших містах України. У Львові, наприклад, теж чимало студентів 15 квітня одягнули вишиванки. Так вирує український дух і самоутверджуються українці, – переконує Михайло, племінник відомого українського композитора Володимира Івасюка:
– Три роки тому я був випускником факультету історії, політології та міжнародних відносин. Тепер тут викладаю, але так само активно беру участь у Дні української сорочки. Цього року свято надзвичайно масове, величезна кількість людей виявили бажання одягнути у цей день вишиванку. Ми також зверталися до Верховної Ради України, аби на законодавчому рівні зробити 15 квітня офіційним Днем української сорочки. Поки що не отримали відповіді. Але для нас головне, що ідею свята активно підхоплюють люди.
У міському управлінні освіти запровадили у всіх міських школах спеціальний урок, присвячений історії української вишиванки. У народному вбранні на роботу прийшов весь Чернівецький машинобудівний завод. У вишиванці красувалися працівники обласної бібліотеки, меморіального музею Володимира Івасюка, міського РАГСу, лікарі хірургічного відділення обласного госпіталю інвалідів, облдержадміністрації та обласної ради... До акції долучилися чимало чернівецьких дитячих садочків. І навіть один із місцевих салонів краси. Його власниця пані Наталя розповідає:
– Нам сподобалася ідея приходити на роботу у вишитій сорочці. І ми її не тільки підтримали, а й весь цей день надавали нашим клієнтам знижки на послуги. При умові, що клієнти робили у нас українські зачіски. В основному, це різні види заплітання коси. Але навіть на таких зачісках можна по-різному проявити перукарську фантазію. Вчора дівчата просили вплести в косу не тільки традиційну стрічку, а й якусь гарну квітку чи іншу прикрасу.
Експериментувати можна і з вишиванкою. На офіційне відкриття свята молодь приходила не лише в старовинних сорочках, а й у сучасних стилізованих вишиванках. Цього року організатори навіть визначили найкращу чоловічу та жіночу сорочки. Але, напевно, їм доведеться ввести ще одну номінацію – найстильнішу вишиванку.
Правда, люди охоче демонструють саме давні старовинні сорочки з усіма аксесуарами. Як-от один із таксистів, котрий одягнув не лише вишиту сорочку, а й старовинний пояс та капелюх. До студентської ініціативи цього року долучилося кілька місцевих служб таксі. Перед тим, як сісти за кермо, і таксисти, і таксистки охоче позували у своїх вбраннях на Театральній площі Чернівців.

Наталія Фещук.
Фото автора.
Джерело: "Високий замок"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини