реклама партнерів:
Головна » У головній бібліотеці області презентовано довідник «Чернігівщина: 20 років незалежності України»

У головній бібліотеці області презентовано довідник «Чернігівщина: 20 років незалежності України»


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
5 вересня 2011 р. у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка проведено презентацію нової книги «Чернігівщина: 20 років незалежності України. Довідник».
Її видано Чернігівською обласною організацією Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та обласною організацією Української народної партії за рішенням обласного громадського оргкомітету з відзначення 20-річчя незалежності України на Чернігівщині.
Перший із упорядників книги, голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак наголосив, що головною метою її створення була систематизація фактів і події боротьби за незалежність України на Чернігівщині, показавши передусім внесок громадськості у двадцятирічний період політичного, соціально-економічного та культурного життя області. Це, по суті, перша спроба у вигляді довідника системно подати інформацію про розвиток нашого краю у сучасній Українській державі.
Перший розділ «Із основних подій громадсько-політичного та культурного-мистецького життя на Чернігівщині (1989-2011 роки)» є фактично хронікою головних подій нашого краю, засвідчують процеси розвитку демократичного громадянського суспільства.
У другому розділі «Політичне обличчя Чернігівської області (1990-2011 роки)» мовою фактів і цифр у динаміці показано еволюцію симпатії та антипатії наших земляків під час виборчих компаній, які методом проб і помилок вчаться бути реальними носіями «суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні».
«Соціально-економічний та культурний розвиток Чернігівщини: вибране» – у третьому розділі під такою назвою підібрана низка статей, що якоюсь мірою дають уявлення про досягнення та проблеми двадцятирічного багатогранного життя одного із регіонів країни.
У четвертому розділі «Із списку активних учасників боротьби за незалежність України, державотворення й розбудову громадянського суспільства на Чернігівщини» включені, головним чином, прізвища осіб із лав громадськості, які зробили внесок у боротьбі за незалежність країни та взяли участь в організації власного державного та суспільного життя в області особливо наприкінці 80-х та початку 90-х років XX ст.
Завершує довідник підборка фотозображень: «Із сузір’я меморіалів, музейних комплексів, пам’ятників та пам'ятних знаків Чернігівщини у 1991-2011 роках».
Інший упорядник, помічник-консультант народного депутата України Сергій Соломаха привернув увагу до процесів та особливостей в політичному та соціально-економічному розвитку області за двадцятирічний період, які відмітив під час підготовки видання. Зокрема, він повідомив, що середній вік перебування керівників районної ланки органів виконавчої влади в області всього 2,9 року, а жінки на посадах голів райдержадміністрацій, народних депутатів України з області, на жаль, є виключенням із правила.
Третій упорядник довідника, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко висловив сподівання, що «Чернігівщина: 20 років незалежності України» стане у нагоді всім, хто цікавиться сучасністю нашого краю, і водночас послужить стимулом для подальшої плідної роботи з підготовки його літопису у незалежній, соборній, демократичній державі Україна.
Упорядники відзначили вагому допомогу у підготовці довідника управлінь та відділів Чернігівської облдержадміністрації, виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, подякували всім, хто зробив свій внесок у створенні книги.
Модератор заходу, завідувач відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка Ірина Каганова представила книжкову виставку «Чернігівська область: кроки незалежності (1991 – 2011 роки)».
Авторів та упорядників видання щиро привітали з виходом нової книги про Чернігівщину голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Андрій Подорван та учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.

Джерело: Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП

P.s. Примірники довідника передані у бібліотеки міст і районів області через Чернігівську обласну універсальну наукову бібліотеку імені В.Г. Короленка.











Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини