реклама партнерів:
Головна » У Москві під вигуки "Герої не вмирають!" поховали Бориса Нємцова

У Москві під вигуки "Герої не вмирають!" поховали Бориса Нємцова


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вдень 3 березня на Троєкуровському кладовищі в столиці РФ Москві відбувся похорон Бориса Нємцова. Громадянська панахида відбулася в Сахаровському центрі. Попрощатися з політиком прийшли тисячі людей, у тому числі члени уряду. Проте ані Володимира Путіна, ані Дмитра Медведєва на церемонії не було.
Протяжність черги охочих попрощатися з убитим 27 лютого політиком сягнула близько кілометра, тому покласти квіти встигли не всі. Коли труну після церемонії виносили, щоб встановити на катафалк, за свідченням очевидців, у натовпі кричали: "Герої не вмирають!", передає NEWSru.com.
З російських високопосадовців попрощатися з Нємцовим прийшов віце-прем'єр Аркадій Дворкович, який, втім, швидко пішов, проігнорувавши журналістів. Ще до панахиди стало відомо, що вищі посадові особи та представники парламентської керівництва РФ, у тому числі президент Путін і прем'єр-міністр Медведєв, у жалобних заходах за вбитим політиком участі не братимуть.
На громадянській панахиді, за даними РБК, також були присутні прес-секретар прем'єр-міністра РФ Наталія Тімакова, міністр сільського господарства Микола Федоров, екс-голова ЦБ Сергій Дубінін, голова президентської ради з прав людини Михайло Федотов, колишній уповноважений з прав людини в Росії Володимир Лукін, керівник апарату уряду Сергій Приходько. Віддати данину пам'яті Нємцову приходив повноважний представник президента в Держдумі Гаррі Мінх.
За даними журналістів, біля труни стояли 87-річна мати Нємцова Діна Яківна, члени його сім'ї, найближчі соратники політика по партії РПР-ПАРНАС Ілля Яшин і Михайло Касьянов. Як раніше повідомляла преса, за трагічним збігом сьогодні, 3 березня, у матері Нємцова день народження.
Панахиду відкрив Касьянов. Співголова РПР-ПАРНАС заявив, що "це підле вбивство напевно спрямоване на те, щоб помститися за те, що він (Нємцов) робив".
"А він всі роки присвятив тому, щоб боротися з корупцією та свавіллям", - зазначив він, висловивши сподівання, що вбивці будуть знайдені, "якщо не при цій владі, то при наступній".
Яшин, який виступив слідом за Касьяновим, сказав, що Нємцов "віддав своє життя за ідеали, в які вірив".
"Він пішов, як йдуть герої", - підкреслив політик. У свою чергу екс-співголова РПР-ПАРНАС Володимир Рижков зазначив, що опозиція не зможе відшкодувати втрату Нємцова, передає ТАСС.
"Страшне політичне вбивство державного масштабу, величезний біль, шок, страх. Опозиційний рух не зможе заповнити втрату Бориса, він був абсолютний лідер, замінити його неможливо", - сказав він.
Провести в останню путь Бориса Нємцова прийшов і колишній глава МФО-МЕНАТЕП Платон Лебедєв. Він прибув на церемонію прощання разом з адвокатом екс-голови НК "ЮКОС" Михайла Ходорковського Вадимом Клювгантом. Вшанувати пам'ять Нємцова також прийшли політик і бізнесмен, засновник партії "Громадянська платформа" Михайло Прохоров і його сестра - головний редактор журналу "Новое литературное обозрение" і голова однойменного видавничого дому Ірина Прохорова. Михайло Прохоров сказав на панахиді, що для нього вбивство Нємцова стало "великою особистою трагедією", адже вони були знайомі з 1992 року, а дружити стали тоді, коли він пішов з усіх посад.
Колишній депутат Держдуми Геннадій Гудков, виступаючи з промовою на панахиді, заявив, що "це політичне вбивство, це постріл не тільки в Нємцова, це постріл у кожного з нас, в демократію, в громадянський мир і спокій у країні". Вийшовши з Сахаровського центру, Гудков запропонував опозиції "зібратися й обговорити" свої перспективи після вбивства Нємцова.
На церемонію прийшла і дружина Олексія Навального - Юлія Навальна. Нагадаємо, самому опозиціонеру, який перебуває під адміністративним арештом, суд не дозволив бути присутнім на похороні Нємцова.

Довідка
Бориса Нємцова застрелили в центрі Москви увечері 27 лютого.
Подруга Нємцова, громадянка України Ганна Дурицька, яка перебувала поруч з ним у момент вбивства, розповіла, що вони зустрілися в кафе в ЦУМі, після чого вирішили прогулятися до будинку політика. Нічого підозрілого, за словами дівчини, до моменту вбивства не відбувалося.
За її словами, в Бориса стріляли ззаду. Вона не бачила вбивці. Дівчина пам'ятає тільки світлий автомобіль, що різко від'їхав. Відразу після пострілів вона побігла до снігоприбиральної машини, щоб запитати номер телефону поліції.
1 березня траурний марш в пам'ять про вбитого політика пройшов у центрі столиці та інших містах Росії.
Слідчий комітет РФ назвав кілька основних версій вбивства опозиційного політика.
Російські ЗМІ вже опублікували деякі подробиці вбивства.
Президент України Петро Порошенко також повідомив, що Нємцов планував оприлюднити докази участі російських військ в Україні.

Джерело: newsru






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини