реклама партнерів:
Головна » Україна і НАТО: яке їхнє майбутнє?

Україна і НАТО: яке їхнє майбутнє?


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Яким буде НАТО в майбутньому? Яке місце України в новій концепції Північноатлантичного альянсу?
Ці питання обговорили на 55-й Генеральній асамблеї Асоціації Атлантичного договору – найбільш представницького громадського форуму з питань безпеки, що цими днями проходить в Києві.
Нова стратегічна концепція НАТО – це програмний документ, в якому альянс спробує вибудувати нову стратегію дій у нових геополітичних умовах. Вперше лідери країн-членів НАТО задалися запитанням про нову місію військово-політичного об’єднання після розпаду Радянського Союзу. Останній раз її переглядали десять років тому. Але в останньому варіанті стратегічної концепції ніяк не відображено, наприклад, реакцію на події 11 вересня 2001 року.
Експерт Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач вважає, що нова стратегічна концепція – це нове самоусвідомлення Північноатлантичного альянсу як безпекової структури. І тому те, що зараз відбувається всередині альянсу, а також довкола розробки та обговорення цієї нової концепції, це визначальне для всього альянсу рішення.
«Оскільки Україна шукає своє місце в альянсі, а альянс внутрішньо трансформується, то це матиме вирішальний вплив на Україну, оскільки від трансформації НАТО залежатиме, до якого саме альянсу і в якому саме його вигляді до нього приєднається Україна», – каже Володимир Горбач.

Філе: завдання стоять нелегкі
Міністр європейських справ Чехії Штефан Філе під час обговорення нової стратегії на 55-й Генеральній асамблеї Асоціації Атлантичного договору висловив думку, що перед країнами-членами стоїть нелегке завдання. Вони повинні знайти переконливі відповіді на такі питання: як боротися з тероризмом, обличчям якого є не держави, а міжнародні організації, з піратством, зі змінами клімату, як забезпечити енергетичну безпеку? Конкретних відповідей альянс поки що не знайшов. Але на обговорення ще є час.
Окреме питання – взаємодія з партнерами та майбутніми членами.
«Нова стратегічна концепція не повинна залишити двозначність для натовських партнерів. Більше того, вона має забезпечити НАТО та його союзників зрозумілою основою для подальшого розширення. І досі є країни, які стоять біля дверей НАТО та ЄС, без яких наша політична та безпекова структури не можуть бути завершеними. Нам треба знайти кращу відповідь на їхнє бажання вступити. НАТО більше не може повторити сценарій саміту Бухаресту-2008. Там ми дали Україні та Грузії зобов’язання, що вони вступлять в НАТО, але не дали їм інструментів та зрозумілих вказівок, як це зробити», – каже міністр європейських справ Чехії Штефан Філе.
Постійний представник Великобританії в НАТО Стюарт Елдон має своє бачення розвитку Північноатлантичного альянсу. Він виділив 5 пунктів щодо того, що має змінитися в НАТО і що має залишитися незмінним.
«По-перше, я вважаю, що п’ята стаття щодо спільної оборони залишиться фундаментальною основою. По-друге, я думаю, що нова стратегічна концепція підсилить ключові цінності НАТО, які задекларовано в Вашингтонському договорі. По-третє, нерозповсюдження ядерної зброї буде мати надзвичайну вагу», – розповів Елдон.
Четвертий пункт – політика відкритих дверей НАТО залишиться в силі. Пан Елдон запевнив, що альянс захищатиме права усіх країн вибирати членство в будь-якому військовому союзі, без зовнішнього втручання. І, насамкінець, буде визнана важливість Росії як стратегічного партнера НАТО.
«Хоча ми не будемо акцептувати російські дії, які суперечать нашим цінностям або нормам міжнародної поведінки», – сказав Елдон.
Впродовж року цей новий документ обговорюватимуть як в країнах-членах НАТО, так і серед його партнерів. Представники НАТО наголошують, що до дискусії може долучитися кожен охочий через інтернет та численні громадські дискусії. А попередній варіант концепції, напрацьований експертами та громадськістю, мають розглянути на наступному саміті НАТО в Португалії наприкінці 2010 року.

Ірина Туз
Джерело: "Радіо Свобода".





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини