реклама партнерів:
Головна » Українець? Руки за голову!

Українець? Руки за голову!


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Автобус з українськими паломниками на автотрасi за Вiднем трусили пiвтори години, вигнавши людей на мороз
...Цей випадок шокує. Вiн свiдчить про те, що запевнення Вiктора Януковича -- мовляв, Україну почали поважати у Європi -- дуже далекi вiд дiйсностi. Громадян країни, яку поважають, не виганятимуть посеред ночi з автобуса на мороз у капцях та без верхнього одягу.
I не триматимуть отак понад годину, поки триватиме обшук. Надзвичайно ретельний обшук -- австрiйськi митники зазирали не лише до жiночих сумочок, але й до туалету за допомогою мiкрокамери, розкручували полицi та навiть... електрокип'ятильник!
Напередоднi Рiздва свiдком такого вияву зневаги до українцiв став кореспондент "Експресу".
...Автобус з 35 українськими паломниками, що прямували на Рiздво до Рима, зупинили на автотрасi за Вiднем. Бiлий мiкроавтобус без будь-яких розпiзнавальних знакiв -- хоча б "Митниця" чи "Полiцiя" -- вказав водiєвi українського автобуса їхати за ним. Невiдомi завели транспортний засiб на одну з автозаправок подалi вiд стороннiх очей. Надворi була темна нiч.
Згодом до цього мiкроавтобуса пiд'їхав ще один -- уже червоного кольору. Паломники спросоння не розумiли, що сталося. Адже дiялося все це, коли на годиннику була майже перша година ночi й бiльшiсть пасажирiв мiцно спала.
"Усiм вийти з автобуса i взяти з багажника свої речi", -- оголосив керiвник групи. Враженi люди обурювалися: "Що ми такого зробили, що порушили? Що це за знущання?" Але, як виявилося, справжнє приниження було ще попереду.
Щойно паломники вийшли з автобуса, як їх оточили з десяток людей у зеленому камуфляжi з написом англiйською -- "Митниця". Серед митникiв була одна жiнка. Вона попросила у водiїв автобуса паспорти й перевiрила їх через комп'ютер.
Тим часом за паломниками наглядала решта митникiв, один iз яких був iз нiмецькою вiвчаркою. Нiхто з них своїх документiв не пред'явив й нiчого "затриманим" не пояснив.
Це нагадувало кадри з кiнофiльму про знущання з в'язнiв нацистських концтаборiв. Люди стояли на обмеженiй територiї, за яку не можна було виходити. За цим пильно стежили люди у формi, поки решта трусила автобус й валiзи паломникiв.
На те, що автобус вiз до Рима не заробiтчан i туристiв, а паломникiв до Святих мiсць, серед яких був i священик, нiхто не зважив. Митники перетрусили всi валiзи, при цьому не гребуючи обшуком жiночих сумочок. Причому дехто з паломникiв, думаючи, що це коротка зупинка, вийшов надвiр у тапочках, без верхнього одягу. Назад в автобус за пальтом чи чобiтьми не пускали, адже в салонi тривав обшук. Тож люди мерзли на морозi. Ба бiльше, прочани на час обшуку не мали можливостi навiть сходити в туалет.
А в автобусi тривав справжнiй "шмон". Митники ретельно оглядали сидiння, розкручували полицi, оглядали залишенi у салонi речi.
Багажник й салон автобуса обшукали навiть за допомогою пса. Але найбiльше часу зайняв огляд туалету. Люди в камуфляжi змусили
водiя зняти бачок унiтаза й навiть вимагали розкрутити санвузол. На заперечення водiя, що це неможливо, митники не зважали. Згодом один iз них принiс спецiальний прилад iз мiкрокамерою i засунув в унiтаз.
У вiддiлi, де був електрочайник й паломники кип'ятили воду на чай, вилили всю воду, розкрутили кип'ятильник. Не один українець згадав у цю мить оповiдi про обшуки, якi проводили у часи Другої свiтової гiтлерiвськi солдати. Хоча, схоже, фашисти могли б iще повчитися ретельностi у сучасних австрiйських митникiв...
Цим обшуком були шокованi навiть iноземцi, що пiд'їжджали до заправки й сусiднього кемпiнгу. Iталiйцi, австрiйцi, поляки спостерiгали за всiм, що вiдбувається, не приховуючи свого обурення.
"Якщо б таке сталося з польськими паломниками, жоден iз них не вийшов би з автобуса! -- запевняв нас один iз водiїв Янек. -- А люди вимагали б пояснення того, що вiдбувається. Про такий iнцидент уже наступного дня довiдалися б усi польськi медiа i пiдняли шум на весь свiт. Ви ж мовчите, не протестуєте, тому українськi автобуси й обшуковують, а з вами так зухвало поводяться".
"Я вже вдруге потрапив у подiбну ситуацiю, -- розповiв менi отець Володимир Нестер. -- Минулого року я їхав iз молоддю в Тезе, у монашу спiльноту на територiї Францiї. Нас зупинила бiля Берлiна нiмецька полiцiя. Але тодi правоохоронцi подивилися лише документи -- чи серед нас немає нелегалiв. Усе це тривало 15 хвилин. А от цього разу нас на холодi протримали пiвтора години!
Це виглядало принизливо для мене, як українця, й менi було прикро. Чомусь європейцi ставляться до нас як до другосортних, нiби вони пани, а ми їхнi слуги.
Пiвтора години ми стрибали серед ночi на морозi. Я, звiсно, до цього намагався ставитися спокiйно, намагався прочан заспокоїти, адже люди були збуренi.
Наш автобус уже пройшов митний контроль пiд час перетину україно-польського кордону, нiчого не знайшли. Дивно, що нас зупинили за тисячi кiлометрiв вiд кордону Шенгенської зони й почали обшуковувати! Б бiльше, митники знали, що ми - паломники, бо мою валiзу почали перевiряти першою й побачили там церковнi ризи. Я сказав, що є священиком, тож мої речi далi не оглядали.
Але обшуку не вдалося уникнути рештi паломникiв.
Не думаю, що подiбне могло б статися з автобусом, скажiмо, польських прочан. До українцiв у Європi чомусь надто прискiпливе ставлення".
Через пiвтора години надретельного обшуку, пiд час якого так нiчого й не знайшли -- нi контрабандних цигарок, нi алкоголю, нi нелегалiв -- австрiйськi митники поїхали. I нiхто навiть не вибачився перед трьома десятками паломникiв, яких змусили стiльки часу мерзнути на морозi й зазнати подiбного приниження!
У Посольствi України в Австрiї "Експресу" не могли пояснити причини такого ставлення до українських паломникiв, порадивши звернутися за коментарем до МЗС України. "Нам нiчого про це не вiдомо, нiяких звернень ми не отримували", -- заявили в посольствi.

Богдан КУФРИК
* Коментар для "Експресу"


Євген Захаров, керiвник Харкiвської правозахисної групи:
-- Українцi повиннi навчитися обстоювати свої права не лише в Українi, але й за кордоном. Європейськi митники, полiцейськi, знаючи, що нашi спiввiтчизники не можуть себе захистити, й удаються до подiбних обшукiв. Паломникам, яких на морозi обшуковували австрiйськi митники, раджу написати листа до керiвництва митної служби Австрiї, де описати все, що сталося. Слiд вимагати пояснення й просити всiх причетних до обшуку притягнути до вiдповiдальностi.
Але реагувати потрiбно було вже на територiї Австрiї. Треба було звернутися до митникiв iз вимогою пояснити, що вiдбувається, зателефонувати в українське посольство, або ж на гарячу лiнiю митної служби. Але для цього потрiбне знання нiмецької мови. Менi вiдомi випадки, коли люди телефонували на гарячу лiнiю полiцiї чи митницi, й обшуки одразу ж припинялися.
Слiд захищати свої права. Щойно ви перетинаєте кордон, як на ваш мобiльний приходить смс-повiдомлення з адресою й телефоном українського посольства. Тож якщо трапляються такi iнциденти, телефонуйте нашим дипломатам. Вони зобов'язанi реагувати на подiбнi факти. Але це треба було робити на територiї Австрiї.
Сьогоднi ж потрiбно надати цьому iнциденту якнайбiльшого розголосу, адже завтра подiбне може повторитися з українськими громадянами вже на територiї не Австрiї, а Нiмеччини чи iншої країни. Ми не повиннi дозволяти принижувати свою людську гiднiсть нiкому, навiть австрiйським митникам.

Якщо ви хочете висловити своє ставлення до цього iнциденту, варто телефонувати до Посольства Австрiї в Українi. Тел.: (+38-044) 277-27-90.Факс: (+38-044) 230-23-52.
Е-mаil: kiew-ob@bmeia.gv.at. Також можна надсилати листи на адресу: 01030, м. Київ, вул. Iвана Франка, 33.

Джерело: http://expres.ua/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини