реклама партнерів:
Головна » Українська «АтмАсфера» - яскрава зірка польських фестивалів! ФОТО

Українська «АтмАсфера» - яскрава зірка польських фестивалів! ФОТО


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вже другий рік поспіль «АтмАсфера» - яскрава зірка польських опен-ейрів.
Цьогоріч сусіди взагалі поцупили гурт від українських шанувальників на довгі чотири місяці. З середини травня і до середини вересня тривало найбільше в історії команди турне Польщею. Участь в десятці фестивалів, п’ятнадцять сольних виступів, два повноцінні live-концерти в прямому ефірі провідних радіостанцій, інтерв’ю на телебаченні та в пресі, кілометри доріг і гігабайти фотографічних вражень, – такі підсумки гіперактивного гастрольного туру 2010.
Першими були «Дні української культури» в Щецині. Основна мета цього щорічного дійства – презентувати полякам найактуальніші цікавинки українського творчого середовища. Під час фестивалю Щецин перетворюється на справжній осередок українського мистецтва: художні та фотографічні вернісажі, театральні вистави, музика народних і сучасних гуртів, різноманітні майстер-класи, традиційне українське ярмаркування та безліч всього іншого. Сподобалася атмасферівцям і локація дійства – все відбувається на території величного лицарського замку Поморських князів.
Наступна зупинка – стародавній фолк на сучасний лад - фестиваль «Фолково» в Оструді. До участі в фесті долучаються фолкові та етно-колективи як з Європи, так і з віддалених від Польщі частин світу. Приміром, цього літа тут навіть були представлені гурти з Непалу, Кенії та США. Приємно, що серед етнічного різноманіття наша «АтмАсфера» не пасла задніх – і за рішенням авторитетного жюрі виборола друге місце серед представлених команд.
21 червня – не лише найдовший сонячний день, це також і всесвітній День Музики! Свято має французьке коріння і безліч прихильників по всій земній кулі. Наші гастролери не лишилися осторонь – ватага дала великий концерт на «Святі музики» в Торуні.
Цього дня місто перетворилося на таку собі музичну шкатулку – за словами атмасферівців мелодії лунали звідусіль: з магазинів, музеїв, кафе, барів, лікарень, дитячих садочків, шкіл, вузів, будинків для людей похилого віку і навіть в’язниць! Кожен торунець вважав за свій громадянський обов’язок зімпровізувати бодай щось бодай на чомусь. Як не дивно – жодних безладів поліція того дня не зафіксувала – панували взаємна любов та розуміння. Ввечері на мешканців та гостей міста чекав великий виступ «АтмАсфери», як апофеоз цього чарівного, присвяченого музиці, дня.
Між іншим, протягом гастрольного туру «АтмАсфера» була в Торуні досить частим гостем. Під час одного з концертів команда грала на руїнах замку хрестоносців (там наразі історичний музей). Директор замку навіть дозволив зробити фотосесію на території підпорядкованої йому культурної спадщини і подарував українцям старовинні «хрестоносцеві» монетки на згадку.
Ще одною цікавинкою літнього гастрольного туру була участь у справжнісінькій лицарській ході – Марші на Грюнвальд! Так співпало, що 2010 року в Польщі святкують 600-ти річчя перемоги польсько-литовського війська над тевтонськими лицарями. У зв’язку з цією визначною подією зорганізовувалися відповідні урочистості – військова хода, лицарські бої, концерти, фестивалі та середньовічне частування. Тож «АтмАсфера» вдягла на себе лицарські обладунки і застосувала у святкових цілях свою музичну зброю.
Влітку, поки на Україні панувала несамовита спека, Польщу заливало дощами, - повені, евакуації, безліч людей лишилися без даху над головою. Польський благодійний фонд WOSP зініціював серію акцій з метою збору коштів на відновлення країни. «АтмАсфера» з ентузіазмом підтримала ініціативу та виступила на одному з благочинних концертів Фонду. Акція проходила в Сандомирі. Тільки уявіть - за кілька днів до благодійного концерту місто було на 3 метри залито водою. Врятувалась від повені лише старовинна середньовічна частина розташована на величезному пагорбі. Там, серед стін, що втримали не одну навалу стихій та завойовників, і відбувся виступ гурту.
Міжнародний кельтський фестиваль «Rospuda Off Road Music» запам’ятався цікавими майстер-класами («АтмАсфера» опанувала варган), неперевершеним файр-шоу та тим, що під час фесту ватага мешкала поряд зі старовинним замком одного з колишніх генералів Наполеона. Після відбуття войовничого француза на острів св. Єлени, його генерал теж десь подівся, однак замок хоч і розграбували, але не зруйнували. Таким чином, наші музики мали змогу релаксувати прогулюючись його старовинними коридорами і приміряючи на себе ролі наполеонівських генералів та середньовічних принцес.
Теплі спогади лишив по собі виступ у Варшаві. В центральному будинку культури міста (який чомусь називається «дім культури Прага») щотижнево проходять такі собі етно-тусовки, на які запрошуються етно-колективи з усього світу. Під час концерту «АтмАсфери» найбільше захоплення у слухачів викликала наявна в «арсеналі» гурту гуцульська трембіта – після виступу дехто навіть просив сфотографуватися.
В місті з цікавою назвою Устшики Долішні «АтмАсфера» зачудувала відвідувачів Карпатського Туристичного Ярмарку. Цей фестиваль має на меті популяризувати в європейському середовищі строкату культуру та чисельні традиції карпатських гір. Наша ватага грала від імені української частини блакитних полонин. Судячи з реакції глядачів – наступного туристичного сезону кількість відпочивальників в Карпатах зросте на кілька тисяч.
Найбільше вражень залишив після себе фестиваль Розсипанець та його чудові організатори. Ці люди полюбляють гори, музику та гарну компанію, а сам фест спочатку замислювався ними просто як зустріч об’єднаних спільними життєвими вподобаннями особистостей. Поступово фестиваль розрісся, і цього року зібрав вже близько 2000 глядачів. Розсипанець проходить в Бещадах – східній частині Карпат. Тут панує дружня атмосфера, всі всіх знають і всі один одного підтримують. «АтмАсфера» настільки заімпонувала тамтешній публіці, що диски гурту розібрали ще до завершення виступу, а після дворазового «бісу» вишикувалася довжелезна черга за автографами. Вже після закінчення фестивалю багато хто з глядачів (і навіть дехто з організаторів) Розсипанцю спеціально поїхали на наступні виступи «АтмАсфери».
Дуже цікавий проект, до участі в якому запросили АтмАсферу – «Барви України» в Жешуві. Цей культурний захід впроваджено Євросоюзом в рамках програми співпраці польських та українських міст. Тож серед відвідувачів – багато представницьких делегацій та вповноважених осіб. Втім високі посади не завадили поважним гостям разом з молоддю танцювати під несамовиті атмасферні мелодії.
На фестиваль «Сарі» «АтмАсферу» запросили давні знайомі – гурт Carrantuohill. З цією командою українці потоваришували під час своїх виступів на польському Вудстоці, бо ж Carrantuohill – організатори тамтешньої фолкової сцени. Фестиваль «Сарі» - власний проект цієї польської групи. Колись щорічна невеличка вечірка охочих до кельтської музики друзів за двадцять років перетворилася на один з найбільших польських опен-ейрів. На сцені фестивалю представлені різні напрямки музики – латиноамериканська, ірландська, кельтська, фламенко, блюз та ін, а взяти участь в програмі фесту вважає за честь кожен колектив. Щорічно фестиваль збирає кілька тисяч глядачів та привертає увагу великої кількості ЗМІ.
За чотири гастрольні місяці атми стали справжніми знавцями Польщі. Юля та Настя кажуть, що вони вже навіть думати по-польськи призвичаїлися. Воно й не дивно! Бо ж за весь цей час «АтмАсфера» залишала територію Польщі лише два рази: перший - заради виступу на міжнародному джазовому фестивалі «Мольде-джаз» в Норвегії (http://www.atmasfera.com/content/atmasfera-norway-2010), другий – заради українського «Трипільського Кола». (http://www.atmasfera.com/node/47)

На щастя чи на жаль - але гастрольний тур «АтмАсфери» Польщею закінчився. Сподіваємося, розпочнеться не менш феєричне турне Україною.

P.S. Між іншим, по-секрету, в Польщі атми не тільки виступали та старовинними замками прогулювалися – активно ведеться робота над релізом другої платівки гурту, а також проходять зйомки кліпу!

Джерело: за інформацією гурту "AtmAsfera" для веб-сайту "Європейська Україна".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини