реклама партнерів:
Головна » В Росії в авіакатастрофі загинули президент Лех Качинський і керівництво Польщі. В країні оголошено загальнонаціональну жалобу. Фото

В Росії в авіакатастрофі загинули президент Лех Качинський і керівництво Польщі. В країні оголошено загальнонаціональну жалобу. Фото


Коментарі: 2 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент Польщі Лех Качинський загинув 10 квітня під час катастрофи літака Ту-154, який прямував з Варшави до Смоленська.
За словами губернатора Смоленської області Сергія Антуфьева, в катастрофі літака ніхто не вижив. Про це він заявив в ефірі телеканалу "Росія 24". Всього на борту лайнера знаходилися 96 осіб: 88 представників польскої делегації і 8 членів екіпажу. За даними МНС РФ, ніхто з них не вижив.
Авіакатастрофа сталася о 09:50 за київським часом.
Літак урядового авіазагону Польщі Ту-154, прямував з Варшави до Смоленська. На борту лайнера знаходилася офіційна польська делегація на чолі з президентом країни Лехом Качиньським, який прямував до Катині для участі в меморіальних заходах.
Крім керівника Польщі, в літаку летіли дружина Качинського, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, президент Інституту національної пам'яті Польщі Януш Куртика, єпископ дивізії Війська Польського генерал Тадеуш Плоски, православний єпископ польської армії і бригадний генерал Мирон Чодаковскі і голова Національного банку Польщі Славомір Скшипек.
МЗС Польщі назвало попередню причину аварії. Як повідомив представник МЗС Пьотр Пашковський, над льотним полем був сильний туман і літак, імовірно, зацепився за дерево. На борту машини спалахнула пожежа, яка в даний час затушена, додав він.
Лех Качинський разом з делегацією планував відвідати Катинське кладовище під Смоленськом, де розташований перший в Росії міжнародний меморіальний комплекс жертвам тоталітарних репресій, повідомляли напередодні у Смоленській обласній адміністрації.

Передбачалося, що в заходах, присвячених 70-річчю трагічних подій в Катині, візьмуть участь близько тисячі представників польської громадської організації "Катинська родина", а також повноважний представник президента Росії в ЦФО Георгій Полтавченко, губернатор Смоленської області Сергій Антуфьев і члени польської діаспори Смоленська.
Зараз на місці катастрофи працюють рятувальники. Обставини того, що сталося, встановлюються.

За матеріалами: ТСН

Загальнонаціональну семиденну жалобу оголошено в Польщі у зв’язку з катастрофою польського літака в Смоленську, внаслідок якої загинув президент країни і велика група політиків.
"Щойно я підписав рішення про оголошення загальнонаціональної тижневої жалоби", - повідомив в.о. президента Польщі, спікер Сейму Броніслав Коморовський.
Відповідно до конституції Польщі на спікера Сейму покладено обов’язок тимчасово виконувати обов’язки глави держави у разі його смерті. Як очікується, Коморовський оголосить про дату дострокових президентських виборів протягом 14 днів.
За уточнеими даними МНС Росії, на борту польського літака Ту-154, що зазнав у суботу аварії під Смоленськом, перебувало 96 людей.
"Всього на борту було 96 людей, з них 88 пасажирів і 8 членів екіпажу", - повідомляє МНС РФ. Людей, що вижили, немає.
На місці авіакатастрофи вже виявлено один з двох бортових самописців.

Польща перебуває в шоковому стані. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск плакав, коли дізнався про президентські авіакатастрофи - повідомив в ефірі польського Радіо Zet міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Біля президентського палацу зібралися люди. Площа висвітлена сотнями свічок. Люди моляться вголос. "Що нам залишилося? Велика біль і страждання", - сказав архієпископ Кракова кардинал Станіслав Дзівіш. "Ми молимося за польський народ, який постраждав від цієї трагедії", - додав він. Загальнонаціональна меса за загиблими пройде сьогодні в монастирі на Ясній горі. Цей монастир є дуже важливим для поляків, таким самим, як для українців - Києво-Печерська Лавра. Також меси проходять по всій Польщі.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини