реклама партнерів:
Головна » В Туркменістані від вибухів загинуло щонайменше 200 осіб. Фото

В Туркменістані від вибухів загинуло щонайменше 200 осіб. Фото


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Жертвами вибухів у місті Туркменістану Абадані могли стати близько 200 осіб, а травмованими можуть бути сотні, стверджують місцеві мережеві ресурси. Половина з них військовослужбовці, а половина - цивільні особи, пише правозахисний сайт "Хроника Туркменистана".
"Також стало відомо, що владі дана вказівка затримувати всіх, хто знімає на мобільні телефони і фото- відеокамери. Повідомляється про декількох затриманих", - мовиться в повідомленні.
За даними очевидців, що знаходяться в Абадані, вибухи тривають, місто охоплене вогнем, вулиці усіяні трупами, населення в паніці, зв'язок практично відсутній. За неофіційними даними вже близько 200 осіб загинуло, повідомляє портал News-Asia. Місцеві чиновники, проте, поки не підтверджують ці дані і говорять, що "в Туркменістані все добре".
Тим часом продовжують вибухати снаряди, розкидані на території міста-супутника столиці Туркменістану, розташованого всього в 20 км від Ашхабаду. Рахунок зруйнованих будинків йде на сотні. Чутні вибухи в районі довколишніх гір. Імовірно, в цьому районі активно вибухають ракети і снаряди комплексу "Град", знищуються склади боєприпасів. Повністю згоріла школа №8 і від вибуху під землю пішов дитячий садочок, стверджує видання.
Точна кількість поранених в місті-супутнику столиці Туркменістану встановити поки не можливj, проте, їхня кількість може наближатися до двох або трьох сотень осіб, повідомляє портал "Фергана.ру". При цьому влада продовжують стверджувати, що через 45-градусну спеку загорівся склад піротехнічних засобів для феєрверків і що постраждалих і серйозних руйнувань немає. Проте очевидці і ЗМІ спростовують це: за їхніми даними, вибухають снаряди на арсеналі боєприпасів.
За даними "Фергана.ру", перший вибух на артилерійському складі в 20 км від Ашхабаду пролунав 7 липня близько 16 годин. Дані склади знаходяться в безпосередній близькості від військового аеродрому "Ак-Тепе", одного з трьох стратегічних аеродромів Туркменістану, побудованих за радянських часів. Тут же розташовується військова частина, де служать льотчики, а також обслуговуючий персонал. Близько 100 осіб безпосередньо було зайнято на охороні військових складів з артснарядами і технікою. Саме вони і могли стати першими жертвами НП.
За оцінками одного з туркменських фахівців, колишнього військового, який побажав залишитися анонімним, на складах в Абадані зберігаються снаряди, здатні при вибуху розлітатися на відстань до 30 і більше кілометрів, наголошується в публікації.

Палаючим містом бродять загублені діти. Зв'язку немає

Дітей, які втратили своїх батьків, збирають містом очевидці подій і в квапному порядку доставляють у відділення поліції. найбільш поширені поранення - удари і різані рани, оскільки людей часто завалює уламками будинків або калічить склом з вікон від численних вибухів.
Недалеко від епіцентру вибуху військові збирають останки тіл загиблих - в основному, солдатів-строковиків, які несли службу на складі боєприпасів, і офіцерського складу. При цьому в лікарнях лікарі відмовляються від донорської крові, запевняючи, що в ній немає необхідності.
"Десятки будинків охоплені вогнем, на вулиці лежать поранені, є і мертві. Дороги залиті кров'ю. Місцеві жителі також натикаються на фрагменти тіл загиблих. У місті панує хаос і паніка. Ми не маємо ніяких відомостей про наших родичів, які також живуть в Абадані, оскільки відключено практично повністю мобільний зв'язок, не працюють міські телефони. Інтернет також заблокований. Зараз йде активна евакуація жителів", - приводить розповів місцевий житель Безіргена Ачилов.
За останніми даними, оточення на дорогах, які ведуть у місто Абадан зняте, повідомило РИА "Новости" джерело в силових відомствах Туркменістану.
"Пости поліції і військових на дорогах, які ведуть до Абадану зняті, оточення зберігається лише безпосередньо у місця події", - повідомив співрозмовник агентства. За його словами, жителі Абадана, які були тимчасово евакуйовані, повертаються в свої будинки.
Раніше повідомлялося, що жителів туркменського міста Абадан пропустили на короткий час до своїх будинків в Абадані, щоб вони змогли забрати документи і цінні речі, писав правозахисний сайт "Хроніка Туркменістану". До цього навколо міста Абадан і прилеглих сіл були встановлені тимчасові блокпости, і проїзд в цю зону був закритий.
"Жителів Абадана і довколишніх сіл розмістили в готелях Ашхабаду. Поранених привозять до медичних установ столиці. Швидка допомога не виїжджає на виклики до жителів столиці. Там вибачаються і пояснюють, що всі машини і медперсонал зайняті людьми з Абадану", - мовиться в повідомленні на сайті.
За даними правозахисників, більше всього при вибухах постраждало селище Гунеш, що примикає до міста Абадан з південно-західного боку. Є жертви. Очевидці повідомляють про великі руйнування в цьому селищі. Говорять, що багато хто не може знайти своїх дітей. Один з очевидців стверджує, що бачив маленьку дитину, приблизно трьох років, з обпаленими ногами, яка не плакала і нічого не говорила.
Як тільки почалися вибухи, жителі Абадана, які працювали в Ашхабаді, кинулися додому. Багато водіїв, що також їхали до Абадану, відмовлялися брати пасажирів, а ті стояли навколішки, прохаючи довезти їх додому. Деякі водії, скориставшись ситуацією, просили величезні гроші за проїзд, наголошується в іншому повідомленні на правозахисному сайті.

Розпочалася евакуація населення міста Геок-тепе
За даними правозахисників, також почалася евакуація населення з іншого міста - Геок-тепе (близько за 20 км на захід від Абадану), де також розташовані склади боєприпасів.
"Можливо, влада побоюються того, що снаряди з складів в Абадані можуть здетонувати і долетіти до Геок-тепе", - зазначають правозахисники.
Офіційний Ашхабад поки продовжує дотримуватися політики замовчання точної інформації.
"У Туркменістані все добре", - така стандартна відповідь чиновника середньої ланки на прохання прокоментувати вибухи в Абадане. Багато інформагентств намагалися додзвонитися до офіційних структур в Ашхабаді, включаючи міністерство оборони, але там або не знімають трубку, або нічого не відповідають.
Тим же, хто може розповсюдити відомості про загиблих, поранених, руйнуваннях і причини НП, у приказному порядку забороняєть вести діалог з родичами за кордоном. При спробі передати інформацію про НП за кордон після слів "жертви", "вибух", "Абадан" пропадає зв'язок, телефонна розмова глушиться гудками або паузами. Безперервно в палаюче місто виїжджають бригади лікарів, рятувальників, військові, бронетехніка. У містечку активно орудують мародери.
Між тим МЗС Туркменістану на офіційному сайті уряду країни стверджує: "Жертв і особливих руйнувань немає, населенню виявляється необхідна медична і інші види допомоги. Частина населення, що проживає в безпосередній близькості до місця події, евакуйована в безпечне місце".
Як зазначає прес-служба МЗС Туркменістану, створена урядова комісія для ліквідації наслідків події і надання допомоги громадянам. Уряд і відповідні структури тримають ситуацію під контролем.
Активну пропаганду мирного життя в Ашхабаді і за його межами ведуть і державні ЗМІ. Зокрема, національне телебачення, замість новин з місця події, транслює музичні розважальні передачі.
Напередодні в Ашхабаді під головуванням Гурбангули Бердимухаммедова відбулося позачергове спільне засідання кабінету міністрів Туркменістану і Держради безпеки, на якій розглядалася надзвичайна ситуація.
Займання сталося у результаті особливої спекотної погоди, яка стоїть в останні дні, стверджують в зовнішньополітичному відомстві. У останні дні в Ашхабаді +45 градусів в тіні.

Нагадаємо, на початку червня на арсеналі в Росії сталася сильна пожежа. Осколки від снарядів, що вибухали, розліталися на відстань десятків кілометрів. З 20-кілометрової зони навколо місця події було повністю евакуйовано населення - це понад 30 тисяч осіб, 85 осіб постраждало.

В Україні вибухи на складах боєприпасів теж не рідкість.

Джерело: http://www.newsru.ua
Фото: «Хроника Туркменистана»
















Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини