реклама партнерів:
Головна » В України закінчуються кошти

В України закінчуються кошти


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Київський кореспондент Financial Times Роман Олеарчик присвятив свій Клацнути останній блог аналізові українських фінансів.
Президент України Віктор Янукович їде до Москви в черговій спробі забезпечити економічну підтримку свого потужного сусіда, пише автор і припускає, що провідне місце на переговорах посяде питання знижки на ціну газу.
Хоча такі візити стали регулярними, на думку автора, зараз фінансові потреби Києва постали дуже гостро.

Питання грошей
"У четвер рейтингове агентство S&P понизило кредитний прогноз для України до "негативного", а міністри почали говорити про реструктуризацію трьох мільярдів доларів заборгованості Міжнародному валютному фонду за програмою 2008 року, хоча співпрацю за новою програмою кредитування призупинено. Не дивно, що Януковичу потрібна Росія", - пише кореспондент FT.
Автор не вбачає нічого дивного в пониженні рейтингу України, бо цього року країні треба покрити або відтермінувати майже $6 млрд за зовнішніми і приблизно $3bn за внутрішніми борговими зобов'язаннями.
S&P переглянув свій прогноз рейтингу за довгостроковими валютними облігаціями уряду зі "стабільного" на "негативний, хоча зберіг їм рейтинг B+.
У заяві рейтингового агентства сказано, що причиною перегляду стало збільшення ризику рефінансування внаслідок подальшої непевності щодо кінцевого напрямку політики уряду України стосовно переговорів з МВФ і "Газпромом".

Ціна популізму влади
На думку кореспондента FT, справді відповідальний уряд працював би задля відновлення нинішньої програми кредитування МВФ на суму 15,5 млрд доларів, яка була заморожена минулого року через недостатність фіскальних реформ.
"Натомість, Янукович нещодавно оголосив популістські надбавки до пенсій і інших соціальних виплат на суму 3 млрд доларів. Це очевидна спроба повернути підтримку виборців перед парламентськими виборами в жовтні", - пише Роман Олеарчик.
FT цитує представника базованого в Києві інвестиційного банку ICU Александра Вальчишина, який назвав соціальні ініціативи Януковича чистісіньким популізмом, який збільшить бюджетні видатки.
Сукупний дефіцит державного бюджету (з урахуванням дефіциту державної компанії "Нафтогаз") може зрости з 5,2% ВВП у 2011 році до 8,5% від ВВП в поточному році - великий крок назад у час, коли інші європейські країни намагаються зменшити свої бюджетні дефіцити.

Кореспондент FT пише, що як виглядає, збільшення державних запозичень не надто турбує Януковича, коли "цифра, до якої він придивляється, - це його рейтинг, що впав до одиничного числа від часу президентських виборах 2010 року, де він переміг Юлію Тимошенко".

Глухі кути...
Незрозуміло, за рахунок чого Янукович фінансуватиме збільшення соціальних витрат, зазначає автор статті, адже він дедалі більше відштовхує МВФ, Європейський Союз (потенційне джерело фінансової допомоги і торговельного партнера) і Росію.
Жоден із його можливих виходів не є добрим, вважає кореспондент FT: "Янукович міг би витиснути більше з бізнесу в податках і штрафах, що вже робилося раніше. Але це також ударить по його рейтингах. Він міг би позичати на міжнародних ринках, але це буде дорого".
Упродовж своїх перших двох років при владі Янукович не зміг досягти угоду з російським "Газпромом" про зниження ціни на газ.
Відчувши слабкість Києва, "Газпром" у відповідь на знижку зажадав контролю над стратегічною газотранспортною системою України, пише кореспондент FT і прирівнює "здачу ГТС" до політичного самогубства.
Негайної загрози дефолту України немає, враховуючи валютні резерви на рівні 30 млрд доларів, - пише Роман Олеарчик. Однак він наводить підрахунки JP Morgan, з яких випливає, що внаслідок популістської політики співвідношення державного боргу до ВВП зростатиме із 38,9% наприкінці 2011 року до 43,% під кінець цього року.
Графік у статті ілюструє також зростання в 2013 році обсягів погашень за зовнішніми боргами.
Високі виплати за зовнішніми боргами збережуться наступні два роки. "А це вже не назвеш стійким курсом", - завершує свою статтю Роман Олеарчик.

Джерело: Бі-бі-сі






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини