реклама партнерів:
Головна » В Україну завозять «небезпечну рибу» зі стронцієм та кишковою паличкою

В Україну завозять «небезпечну рибу» зі стронцієм та кишковою паличкою


Коментарі: 1 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
130 тонн неякісної імпортованої риби виявили фахівці Державного комітету ветеринарної медицини України.
Співробітники цього відомства в заморожених дарах моря знайшли залишки стронцію, лістерії, кишкову паличку, а також паразитарні захворювання. За словами чиновників, морожені блоки риби у розвинених країнах вважаються непридатними до споживання, проте в Україну така продукція імпортується. Чи справді українці їдять неякісну рибу? Хто гарантує її безпеку? Та які взагалі існують в Україні норми якості риби і морепродуктів?
За словами заступника голови Державного комітету ветеринарної медицини Віталія Башинського, виявлена неякісна риба була вирощена у штучних водоймах (не морська). А стронцій або інші радіоактивні елементи потрапили у рибу через корм.
«Стронцій нікуди не дінеться через будь-який період часу. Те саме стосується, наприклад, і інших солей, важких металів, антибіотиків. Рибу лікують, потім не витримують періоди очікування, виловлюють і вивозять в Україну», - повідомив Віталій Башинський.
А кишкова паличка та інші паразитарні захворювання – це ознака брудної води, стверджує лікар Ігнат Матасар, професор кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені Богомольця. «Кишкова паличка може призвести до отруєння. А стронцій, якщо надлишкова кількість його потрапить в організм людини, це опромінення», - каже він.

За якість риби відповідає продавець, а не постачальник
В одному з київських магазинів, що торгує імпортованою рибою, у коментарі Радіо Свобода розповіли, що приймають товар за органолептичними показниками: за зовнішнім виглядом, запахом, кольором, смаком. Усі документи, що засвідчують якість риби, надає постачальник і відповідні українські служби.
«Ніхто не сидить і не читає сертифікати. Прийшла риба, всі документи узгоджені є - ми й продаємо. У кожного виготовлювача є своя лабораторія, він затверджує це в документах, ставить печатку, що риба якісна, перевірена. Ми можемо з партії взяти одну штучку і скуштувати її. Якщо риба за смаком відповідає стандарту, тоді відповідальна людина приймає товар до магазину в продаж», - пояснила працівниця рибного магазину.
Найбільш підступні у спеку морепродукти, вважає Людмила, яка одного вечора разом із друзями вирішила поласувати у ресторані креветками і …отруїлася. Добитися від співробітників ресторану бодай якихось пояснень їй не вдалося.
«Я надіслала кілька листів на офіційні електронні адреси власників ресторану, але жодної відповіді так і не отримала. Як потім пояснив мені лікар, саме в морепродуктах при високій температурі досить швидко виробляються шкідливі для людини речовини. Найімовірніше, просто не були дотримані правила зберігання цих продуктів», - розповідає дівчина.
Довести (як у випадку з Людмилою), що людина отруїлася саме цим, а не іншим продуктом неможливо, зазначає голова товариства захисту прав споживачів Владислав Андрющенко. Ба більше, згідно з законом «Про захист прав споживачів» за безпеку імпортованої продукції відповідає не її постачальник, а продавець, який має на руках сертифікат якості.
«Щоб імпортний товар сюди до нас потрапив, за це відповідають ветеринарна служба і санепідемстанція. Вони підписують документи про безпеку. Ми можемо зробити в Україні аналіз рибної продукції? Ні! Тому що на жодному сертифікаті з риби Ви не знайдете знаку – трилисник у квадраті (це означає, що вона відповідає усім вимогам щодо якості). У нас Ви побачите просто трилисник – риба безпечна. Чому так? Бо в Україні нашими методами неможливо встановити усі параметри безпеки», - розповів Владислав Андрющенко.

«Контроль, заборона і оцінка постачальників…»
Державний комітет ветеринарної медицини розглядає питання про закриття доступу на український ринок продукції кількох іноземних фірм. Але, за словами чиновників, якщо з якоїсь країни таких фірм буде виявлено багато – 20-30, то цим країнам, очевидно, заборонять торгувати з Україною рибою, розповідає заступник голови відомства Віталій Башинський.
«Ми не можемо, наприклад, обмежувати міжнародну торгівлю. Якщо Росія застосовує ці квоти: вона скільки захотіла, стільки й поставила, – то ми ні: нам скільки скажуть, скільки й поставимо. В основному нам диктують поки що квоти, тому що ми екпортно-бідна країна. Тобто імпорт у нас займає більшу територію, за квотою, ніж експорт. Контроль, заборона, оцінка постачальників. Для того, щоб постачальники, які здійснюють імпорт в Україну, були більш відповідальні», - зазначив Віталій Башинський.
Які саме країни постачають в Україну неякісну рибу, у Державному комітеті ветеринарної медицини називати відмовляються. Чиновники кажуть, що зразки неякісної продукції будуть тестуватися в незалежних лабораторіях спільно з санітарними інспекціями цих країн. Від цього залежатиме можливість припинення імпорту великих партій продукції в Україну.

Наталка Коваленко, Надія Шерстюк
Джерело: "Радіо Свобода"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини