реклама партнерів:
Головна » Валерій Давиденко. Убивство чи самогубство нардепа?

Валерій Давиденко. Убивство чи самогубство нардепа?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
23 травня біля 18 години в офісі у центрі столиці було знайдене тіло народного депутата, члена депутатської групи «Довіра» Валерія Давиденка. 47-річного політика та бізнесмена з вогнепальним пораненням у голову знайшла прибиральниця.

На сторінці Фейсбук екснардеп Ігор Мосійчук зазначив, що вважає цей випадок вбивством, а не самогубством, і порадив охороняти іншого нардепа – Бориса Приходька (про нього мова піде нижче).

«Начальники, візьміть терміново під охорону, а краще зразу під варту подєльника по розкраданню аграрного фонда щойно застреленого нардепа Валерія Давиденка іншого народного депутата з групи «Довіра» Бориса Приходька! А то ще одне «самогубство» намалюється», - написав екснардеп.

За фактом вбивства Давиденка зареєстровано кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство».

Точні версії невідомі, оскільки ще йде огляд місця події. Правоохоронці чекають експерта, який допоможе проаналізувати записи з камер спостереження. Остаточне рішення буде прийняте після експертизи.

Видання "Главком" публікує наступну інформацію: У 2007 році Давиденко разом з Юрієм Колобовим і Борисом Приходьком став власником «Терра Банку». За часів Януковича вони отримали високі державні посади: Колобов – міністра фінансів, Приходько – заступника голови Національного банку України, а Давиденко – заступника міністра аграрної політики та продовольства.

Давиденка підозрюють у розкраданні коштів Аграрного фонду на суму 2 млрд грн разом з Борисом Приходько. 31 липня 2014 року Приходько опинився за ґратами, у грудні цього ж року вийшов з СІЗО під заставу, а кримінальне провадження стосовно розкрадання 2 млрд грн Аграрного фонду попрямувало до суду. Але Давиденко, як і інші фігуранти справи, залишився на волі попри те, що наприкінці березня 2019 року їм було повідомлено про підозру. У 2019 році Давиденко знову став народним депутатом (обраний по мажоритарному 208-му округу в Чернігівській області), народним депутатом по 210-му округу був обраний обвинувачений Приходько.

Як зазначає журналіст-розслідувач Володимир Бойко, Давиденко з давніх часів є компаньйоном екс-керівника Офісу президента Андрія Богдана в аграрному бізнесі, і нібито через це Руслан Рябошапка призначений генеральним прокурором – у вересні 2019 року він заблокував не тільки розгляд в суді справи щодо Приходька (Приходько одночасно з мандатом набув недоторканність і перестав з’являтись у суд, а Рябошапка відмовився вносити у Верховну Раду подання про надання згоди про його примусовий привід і притягнення до кримінальної відповідальності), але звільнив усіх прокурорів, які розслідували розкрадання коштів Аграрного фонду, а саму справу відправив «на поховання» Баканову. Одначе тепер, коли Богдан і Рябошапка вже не мають можливості впливати на розгляд справи щодо обвинувачення Приходька, Давиденко опинився в складній ситуації, оскільки, за даними журналіст Бойка, Приходько начебто погрожував, що на суді здасть його та спільників. Більш того, напередодні загибелі Давиденка був звільнений з посади його останній захисник – перший заступник начальника ГУ СБУ по Києву та Київській області Олександр Білоус.

Тим часом журналіст Денис Казанський нагадав, що Давиденко в минулому очолював наглядову раду Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ), яка була замішана у великій кількості корупційних скандалів.

У 2012 році ДПЗКУ взяла у китайців кредит на $1,5 млрд, більшу частину якого, вірогідно, розікрали. Залишок боргу по кредиту - понад мільярд доларів, а на рахунках корпорації залишилося менше $387 млн з 1,5 млрд.

Джерело: Главком






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини