реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада погодилася на призначення Віктора Шокіна генеральним прокурором

Верховна Рада погодилася на призначення Віктора Шокіна генеральним прокурором


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада погодилася на призначення Віктора Шокіна генеральним прокурором України.
Таке рішення на засіданні підтримали 318 народних депутатів, повідомляє Радіо Свобода.
Раніше депутати підтримали звільнення Віталія Яреми з посади генерального прокурора. Проект постанови за основу й у цілому підтримав 291 депутат при мінімально необхідних 226.
Для представлення кандидатури генпрокурора до парламенту прибув президент Петро Порошенко.
51-річний Ярема обіймав посаду генпрокурора з 19 червня 2014 року. Про те, що Ярема написав заяву про відставку, стало відомо 9 лютого.
Шокін був першим заступником генерального прокурора. До цього він вже був заступником генпрокурора в 2002-2004 роках. З 1999 року обіймав посаду слідчого з особливо важливих справ в Генеральній прокуратурі.
За Конституцією України, президент призначає на посаду і звільняє з посади генерального прокурора за згодою Верховної Ради.

Експерти називають нового генерального прокурора Віктора Шокіна професіоналом, якому повністю довіряє Петро Порошенко. А також - "людиною з минулого", невідповідною "революційним вимогам часу", пише ВВС Україна
Звільнений генпрокурор Віталій Ярема взяв на себе негатив роботи відомства за останні півроку й відсутність гучних результатів.
62-річний Віктор Шокін може пришвидшити розслідування злочинів Майдану, проте, на думку експертів, навряд чи зможе радикально змінити генеральну прокуратуру.
Призначення генпрокурора розділило коаліцію: БПП, "Народний фронт" та "Батьківщина" підтримала пана Шокіна, а "Радикальна партія" та "Самопоміч" - ні.
Віктор Шокіна при голосування підтримав і "Опозиційний блок".

Колишні заслуги
Представник Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко назвав головні заслуги Віктора Шокіна, через які фракція підтримала пропозицію президента.
"Його позиція дозволила зберегти документи, які стосувалися справи Гонгадзе. Завдяки цьому ми маємо судовий вирок стосовно людей, які вбивали Георгія", - пояснив депутат
Пан Шокін у 2000-х роках двічі працював заступником генерального прокурора та керував слідством.
Однак відомий юрист Сергій Головатий у коментарі ВВС України висловив сумнів у великій заслузі Віктора Шокіна у розслідування справи Гонгадзе й порадив її не перебільшувати.
Наступний пункт у резюме Шокіна – справи проти близьких до Віктора Януковича політиків - зокрема, Бориса Колеснікова в 2005 році, а також - проти бізнесмена Ігоря Коломойського.
"В 2005 році він не боявся і відкривав справи щодо таких людей, як Борис Колесніков, Євген Кушнарьов та Ігор Коломойський", - наголосив Олексій Гончаренко.
Представляючи кандидата, про ці заслуги згадав і Петро Порошенко.
Окрім того, Віктор Шокін в інтерв’ю виданню "УП" наголошував, що в 2001 році йому пропонували вести справу проти Тимошенко, він відмовився, за що нібито був звільнений з прокуратури.

Людина Порошенка
Усі опитані ВВС Україна експерти вказують, що Віктор Шокін є близьким соратником Петра Порошенко, якому президент повністю довіряє.
Сам Віктор Шокін в останньому своєму інтерв’ю виданню "УП" стверджував, що познайомився з Петром Порошенком в 2002 році, проте підтримує з ним "звичайні стосунки, як з іншими людьми".
"За рік від Майдану і початку війни з Росією, президент здійснює кадрову політику за принципом особистої лояльності. Так і тут", - розповів ВВС Україна Сергій Головатий, який свого часу займався справою Гонгадзе та представляв Україну в ПАРЄ.
Хоча довіра президента в українських умовах, як розповів ВВС Україна колишній прокурор і член парламенту Віктор Швець, є елементом успішної роботи генпрокурора.
"Шокін матиме безумовну довіру президента. Він - креатура виключно президентська. Так побудована ментальність у нас, що довіра – це важливий елемент успішної роботи генпрокурора", - вказує Віктор Швець, який у 2001 році буз захисником Юлії Тимошенко.
На гарні стосунки Віктора Шокіна з президентом вказує і політолог Володимир Фесенко.
"На цю відповідальну посаду президент призначає не просто лояльну, але близьку людину. Ярема був близький, але не настільки", - заявив ВВС Україна Володимир Фесенко.
При цьому експерти визнають, що Віктор Шокін є професійним та компетентним.
"Він є фахівцем високого класу, далеким від політичних уподобань, завжди намагався бути осторонь політики попри особисті стосунки", - вважає Віктор Швець.
За його словами, Віктор Шокін дійсно може похвалитися успіхами у розслідуванні гучних кримінальних справ.

"Зняти напругу" у річницю Майдану
Політолог Володимир Фесенко вважає, що незадоволення роботою генеральної прокуратури було зосереджено на панові Яремі, а тому його треба було замінити.
"Це - тактика напередодні річниці Майдану: зняти напругу навколо проблеми розслідування тих злочинів", - вважає Володимир Фесенко.
Експерт вказує, що у суспільстві будуть проблеми зі сприйняттям людини у такому поважному віці – 62 роки, адже зараз є запит на молоді обличчя.
"Але якщо Шокін підтвердить арештами і справами контраст з Яремою, то його поважний вік сприйматимуть м’якше", - вважає пан Фесенко.
Віктор Швець, попри високу оцінку професійних якостей Шокіна, теж вважає, що часи вимагають радикальніших змін у прокуратурі.
"Суспільство чекало революційних змін у роботі генеральної прокуратури. Тому прокурор мав бути не тільки фахівцем, а й мати революційно нову психологію", - заявив ВВС Україна пан Швець.
Новий генпрокурор останнім часом працював заступником генпрокурора з нагляду за слідством, а тому деякі експерти сумніваються, що він зможе змінити роботу відомства.
"Віктор Шокін з червня був заступником Віталія Яреми, але ми не бачили його великих успіхів", - висловив свою скептичну оцінку призначення Сергій Головатий.
Експерти наполягають, що робота нового генпрокурора буде залежати від команди й заступників, яких він отримає.
Віктор Шокін, виступаючи в Раді, пообіцяв, що повністю змінить команду заступників, які встигли оскандалитись за останні півроку.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини