реклама партнерів:
Головна » Вибори в Києві можуть відбутися 2 червня?

Вибори в Києві можуть відбутися 2 червня?


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Крок вперед, два кроки назад. Рада призначила київські вибори на 2 червня, але остаточно затвердить цю дату лише після рішення Конституційного суду. Якщо врахувати темпи розгляду подань в КСУ, сподіватися на вибори в призначену дату може тільки великий оптиміст.
Постанову про проведення довгоочікуваних виборів київського мера та Київради парламент ухвалив у четвер тільки в першому читанні, і то з другої спроби. Голосування вранці виявилось провальним: Партія регіонів і комуністи не дали голосів. Удень постанову переголосували, цього разу успішно: 293 голоси «за». «Регіонали» погодились підтримати рішення, обумовивши свою згоду вердиктом КСУ. Мовляв, якщо судді дадуть добро, тоді буде остаточне голосування.
У провладній партії засумнівалися, чи правильно і чи законно проводити вибори мера і Київради в один і той самий день. Як конституційні судді скажуть, так і буде, – заявив лідер фракції ПР Олександр Єфремов.
«Ми як фракція будемо приймати рішення тільки після того, коли Конституційний суд дасть відповідне роз’яснення... Будемо чекати на рішення Конституційного суду. Аби потім не було ніяких інсинуацій, що Партія регіонів когось обманює», – пояснив головний «регіонал».
Натомість в опозиції наполягають: незаконним і неправильним є саме те, що в столиці більше року немає міського голови. Влада навмисне зволікає з виборами, граючись з вогнем, – застеріг, виступаючи в Раді, депутат від партії «Свобода» Андрій Іллєнко.
«Це питання має бути розглянуто в найкоротші терміни. В жодному разі не можна його затягувати! Таким чином Партія регіонів і комуністи просто спровокують у Києві революцію, тому що киянам це вже набридло», – заявив «свободівець».
А тим часом політологи, коментуючи рішення Ради, прогнозують: виборів 2 червня не буде; влада всіляко затягує процес, бо боїться у Києві поразки; з призначенням виборів тягнутимуть доти, доки до цього не змусить вулиця.
«Зараз у «регіоналів» немає сили для перемоги, якщо від опозиції на мерських виборах у Києві буде сильний єдиний кандидат. Тому вони, затягуючи процес, будуть намагатися тримати опозицію в стані невизначеності. Будуть пробувати зіграти на амбіціях лідерів опозиції і розколоти її», – сказав «Голосу Америки» професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.
Коли бути виборам, вирішуватиме Конституційний суд з огляду на інтереси Банкової, – вважає політолог.
«Все зараз у руках Конституційного суду. А ми розуміємо, що КС приймає політичні рішення. І я думаю, що Конституційний суд прийме те рішення, яке буде прийняте на Банковій. Тобто якщо Банкова вирішить, що вона все-таки не готова іти на ці вибори, бо може їх програти, буде відповідне рішення Конституційного суду», – зауважив Гарань.
Щоб київські вибори були у червні, КСУ має прийняти рішення у квітні, а це нереально, – стверджує керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
«У мене є великий сумнів, що на початку квітня буде прийняте рішення. Я просто не пам’ятаю, щоб Конституційний суд за 2 тижні розглядав якісь подання», – сказав Фесенко «Голосу Америки».
За словами політолога, варіант, який може влаштувати регіоналів, це проведення виборів київського міського голови не в червні, як проголосувала Рада, а у липні-серпні. Причини суто тактичні: це час відпусток і канікул, у цей період буде нижча явка і більше шансів у «регіонала» Попова виграти вибори. Другий варіант, який влаштує владу, це взагалі відкласти вибори у Києві до 2015 року. Корективи здатна внести вулиця, – вважає політолог.
«Питання київських виборів – коли вони відбудуться і в якому форматі –буде вирішуватись не тільки в Конституційному суді і не тільки в залі парламентських засідань. Скоріше за все, навколо цього питання ми ще побачимо гостру вуличну політичну боротьбу у травні, а можливо, і в червні», – прогнозує Фесенко.
За його словами, «тут боротьба іде із стратегічними цілями. Боротьба за Київ як стратегічний майданчик на президентських виборах».

Джерело: Голос Америки




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини