реклама партнерів:
Головна » Відкриття пам’ятника «Героям Чорнобиля» у Корюківці. Фото

Відкриття пам’ятника «Героям Чорнобиля» у Корюківці. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26 квітня у м. Корюківка Чернігівської області, у день 25-х роковин Чорнобильської катастрофи, відбулося відкриття пам’ятника «Героям Чорнобиля».
Монумент ліквідаторам збудовано з ініціативи Корюківської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України», громадськості за сприяння районної та міської влади. Автор: скульптор з Миргорода Полтавської області Юрій Курілін. Найбільший внесок у фінансування будівництва пам’ятника зробило провідне підприємство району – ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП» – 65 тис гривень, а його працівники-члени профспілки – ще 8 тис. У майже 160 тис. фонді для реалізації проекту є кошти мешканців, районного і міського бюджетів, підприємств, установ і організацій.
На початку мітингу перед пам’ятником було оголошено звернення Президента України Віктора Януковича до Дня Чорнобильської трагедії.
Голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко у своєму виступі, зокрема, зазначив, що Чернігівщина – одна з областей, яку найбільшою мірою накрило чорнобильське лихо. Майже вся її територія зазнала радіоактивного забруднення, а в зону аварії потрапило понад 650 тисяч жителів області. 246 населених пунктів віднесено до зон радіоактивного забруднення, а жителі двох населених пунктів були відселені.
Нині в області проживає понад 88 тисяч громадян зі статусом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них – майже 5 тисяч інвалідів і понад 16 тисяч дітей.
Тільки в Корюківському районі 22 населених пункти знаходяться на території, що зазнала впливу аварії. З 28-ми тисяч жителів району понад 12 тисяч мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
За словами керівника області, вирішення проблем соціального захисту та медичної допомоги чорнобильцям – у зв’язку з їх масштабністю та потребою значних фінансових призначень – належить до загальнодержавного рівня. Зокрема, в області діє 7 державних бюджетних програм по захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Відкриваючи пам’ятник «Героям Чорнобиля», споруджений вдячними земляками на знак пам’яті про тих, хто загинув при ліквідації аварії, усіх жертв страшної катастрофи, голова облдержадміністрації зауважив, що віднині цей комплекс буде нагадувати живущим про святий обов’язок берегти дану нам Богом землю від усякого лиха.
На мітингу також виступили голова Корюківської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Скотар, голова Чернігівської обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун, свідок Чорнобильської трагедії з райцентра Мена на Чернігівщині Тетяна Жураківська.
Учні шкіл стали почесною вартою навколо пам’ятника з портретами 60 із близько 80 загиблих ліквідаторів Корюківщини.
У Будинку культури проведено нагородження чорнобильців. Зокрема, всі вони отримали по 500 гривень допомоги. Для реалізації такої благодійної ініціативи ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП» виділило 90 тис. гривень. Учасникам заходу показали літературно-музичну композицію «»Данина пам’яті» і документальні кадри про цю страшну катастрофу.
На запрошення Корюківської райдержадміністрації у меморіальних заходах взяв участь представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко. Він подякував керівникам та активістам районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» за ініціативу видати районну книгу пам’яті про ліквідаторів з Корюківщини з портретами всіх загиблих і спогадами учасників. Приємно, що всі ініціативи увічнення національної пам’яті в районі мають повне розуміння та підтримку з боку керівництва райдержадміністрації, районної і міської ради.
У цей день на Чернігівщині також відбулися урочисті відкриття пам’ятників Героям-чорнобильцям у містах: Новгород-Сіверський, Семенівка; відкриття пам’ятного знака у смт Ладан Прилуцького району.

Джерело: "Європейська Україна"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини