реклама партнерів:
Головна » "Питання повноважності Верховної Ради V скликання по суті закрите", - зазначив Віктор Ющенко

"Питання повноважності Верховної Ради V скликання по суті закрите", - зазначив Віктор Ющенко


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
13 червня на прес-конференції «Політика нового реалізму» Президент України Віктор Ющенко наголосив, що маніпуляції навколо роботи неповноважної Верховної Ради V скликання мають бути припинені.
«Питання повноважності Верховної Ради V скликання по суті закрите. Я не приймаю тих маніпуляцій, які продовжує сьогодні проводити зокрема керівництво ВР», – сказав Глава держави. На переконання В. Ющенка, нинішні події в парламенті є ні чим іншим, як маніпулюванням Головою Верховної Ради поточною політичною ситуацією. «Сьогодні в України є шанс вийти з політичної кризи на базі прийнятих політичних домовленостей. Є сьогодні сили, що торпедують цей варіант – до них відноситься і керівник парламенту Олександр Мороз», – констатував Президент. Він відзначив, що дії останнього, очевидно, пов’язані з побоюваннями – СПУ через вчинену «серію зрад» та некоректну політичну поведінку може не потрапити до нового складу парламенту. «Очевидно, проблема номер один – як боротися за кожний день нелегітимної роботи Верховної Ради, щоб якимось чином використати трибуну, телекамери для амністії перед людьми», – відзначив Президент.

Президент нагадав, що на сьогодні виконані три ключові домовленості прийнятої 27 травня Спільної політичної заяви – компромісного документу, узгодженого п’ятьма політичними силами на базі діяльності робочої групи з урегулювання політичної кризи. Йдеться про призначення дострокових виборів на 30 вересня, проведення елекцій (за наполяганням О. Мороза) відповідно до Указу Президента на підставі ч. 2 ст. 82 Конституції, відновлення на кілька днів легітимних засідань ВР для прийняття трьох пакетів законопроектів – по забезпеченню чесних, прозорих демократичних виборів, по переголосуванню для набуття правової чинності найактуальніших законопроектів, розглянутих парламентом з 2 квітня, а також по прийняттю законів із найважливіших питань економічного розвитку, зокрема 9 законопроектів по СОТ.

«Я хотів би сказати – Президентом кожен із цих пунктів (Спільної заяви), як і чотири інших, виконаний повністю», – наголосив Глава держави.

Президент нагадав, що виключно в рамках тих самих домовленостей були проведені з’їзди БЮТ та «Нашої України», де народні депутати прийняли рішення про дострокове складення своїх повноважень, забезпечивши підстави для визнання ВР неповноважною, зважаючи на ст. 82 Конституції. «Таким чином, опозиція виконала свої зобов’язання», – підкреслив він, високо оцінивши цей крок опозиціонерів. Президент повідомив, що 7 та 8 червня управління кадрів Апарату ВР отримало на підтвердження заяви народних депутатів НУ та БЮТ. 7 червня було підтверджено підписи 103 зі 106 заяв, 8-го – 64 підписи з 66 отриманих заяв. Відтак, двох третин від конституційного складу в парламенті немає.

«На цьому питанні, переконаний, чесним політикам – політикам, які вміють тримати дане слово, можна було б зупинитися, принести в країну спокій, стабільність і займатися вирішенням питань, які випливають в тому числі з нашої Спільної заяви», – переконаний Президент. Однак 30 травня з незрозумілих правових підстав була прийнята постанова ВР, за якою її Голова має оголосити текст особистої письмової заяви парламентарія про вихід зі складу депутатської фракції політичної партії, за виборчим списком якої його було обрано, на найближчому після реєстрації заяви пленарному засіданні ВР. «Конституція не передбачає, що ця процедура регулюється навіть постановою Верховної Ради», – підкреслив Президент.

«Я навожу ті приклади, щоб ви свідомо були погружені в ті інтриги, ті закулісні подвиги тих сторін, які, на мій погляд, сьогодні виступають неконструктивно в урегулюванні політичної кризи в Україні», – відзначив В. Ющенко.

Президент повідомив, що сьогодні народні депутати від опозиційних фракцій, які склали свої повноваження, на чолі з Ю. Тимошенко та В. Кириленком відвідали Голову ВР. «Мета їхнього походу одна – щоб Голова Верховної Ради, кінець-кінцем, припинив засідання парламенту і поставив крапку в урегулюванні тих домовленостей, які були досягнуті відповідно до Спільної політичної заяви», – сказав В. Ющенко.

«Я переконаний, що українська нація достойна того, щоб такі політики, як Олександр Мороз, нарешті могли дотриматися свого слова і виконати в повному обсязі ті політичні домовленості, які публічно і формально зафіксовані», – сказав В. Ющенко.

Президент ще раз підтвердив: він не має жодного сумніву – вибори 30 вересня невідворотні.

«Як Президент, я надзвичайно вдячний всім тим політичним силам, які пройшли переговорний процес, які знайшли досить мудре правильне і, можливо, безальтернативне рішення по виходу з кризової ситуації. Це велика перемога демократичних сил, кожного громадянина України», – підкреслив Глава держави.

Інформація розповсюжена прес-службою президента України.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини