реклама партнерів:
Головна » Чернігів. Другий похід в Катерининську церкву. Збитки підраховуються.

Чернігів. Другий похід в Катерининську церкву. Збитки підраховуються.


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Як вже повідомлялося в засобах масової інформації, 8 листопада працівникам Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського та Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» нарешті вдалося потрапити до Катерининської церкви. Враження від побаченого були не вельми приємні…
Експонати історичного музею винесені з церкви. І зараз його працівники намагаються їх врятувати та підраховують збитки, які завдані українській культурі. Хоча, частина музейних цінностей вже втрачені назавжди.
Тим часом, юрти з представниками Української Православної церкви Московського патріархату продовжують стояти біля Катерининської церкви. Незважаючи на звернення громадських та політичних організацій, зокрема «Просвіти» та обласної організації УНП, з вимогою демонтажу наметів.
20 листопада в Катерининську церкву увійшли працівники «Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Вони вирішили не чекати доки будуть демонтовані намети УПЦ МП. Бо, потрібно якомога швидше обстежити пам’ятку та визначити першочерговість ремонтних робіт.
З метою підрахунку збитків, заподіяних внаслідок блокування національної пам’ятки, керівництво заповідника включило в комісію експерта Торгово-промислової палати. А щоб провести науково-технічне обстеження церкви Національний заповідник запросив фахівця з Києва - заступника директора Державного науково-технічного центру «Конрест» Романа Гуцуляка.
Понад 15 місяців працівники заповідника не могли увійти до Катерининської церкви. Цього разу, міліція відгукнулася на прохання керівництва Національного заповідника і забезпечила роботу комісії.
Отже, про збитки. Комісія підтвердила необхідність повної заміни опалювальної системи в пам’ятці (вода в трубах не була злита і радіатори «порозривало»). За попередніми підрахунками фахівців на встановлення нової системи опалення потрібно близько 50 тисяч гривень. Внаслідок протистояння постраждали і споруда. Проте, суму коштів, необхідних на проведення ремонтно-реставраційних пам’ятки зараз підрахувати непросто. Будівельникам для цього потрібен час.
З допомогою сучасних приладів була заміряна і вологість стін пам’ятки. В деяких місцях споруди вона перевищувала дозволену норму вдвічі, а то й втричі. Отож і не дивно, що комісією виявлено численні відшарування тиньку, замокання, тріщини на стінах. Встановлено також затікання атмосферних опадів через вікна (потрібна герметизація віконних отворів). Висновок: потрібні термінові ремонтно-реставраційні роботи.
Але не забуваймо й про те, що доля Катерининської церкви ще не вирішена остаточно. Як відомо, 12 жовтня 2007 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав незаконним і скасував розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 05.04.2006 р. № 151 «Про передачу у користування релігійній громаді УПЦ Київського патріархату м. Чернігова Катерининської церкви». Проте, постанова Київського апеляційного суду ще може бути оскаржена у Вищому адміністративному суді.
Разом з тим, в Національному заповіднику «Чернігів стародавній» нині розглядається питання і можливості створення в Катерининській церкві експозиції ікон. Хоча, зрозуміло, що спочатку в пам’ятці необхідно зробити ремонт.

Сергій Черняков, Європейська Україна.

На фото автора: Катерининська церква, «порозривані» радіатори опалювальної системи, відшарування тиньку на стінах, обстеження технічного стану пам’ятки.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини