реклама партнерів:
Головна » Ющенко і Тимошенко: новий спалах протистояння

Ющенко і Тимошенко: новий спалах протистояння


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент Віктор Ющенко вимагає терміново внести зміни до державного бюджету України на 2009 рік і наголошує на персональній відповідальності Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за економічну ситуацію в країні.
«Від імені всієї країни я вимагаю від уряду і парламенту негайно підготувати чесний бюджет, де видатки відповідатимуть можливостям економіки. Це – ваш конституційний, державний і політичний обов'язок», – заявив Глава держави у телезверненні до українського народу, яке транслювалося в п'ятницю увечері.
«Я наголошую – цілком відповідальна згідно з Конституцією за економічний стан, за зрив бюджетного процесу, за руйнування банківської системи особисто Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко», – зазначив Віктор Ющенко.
«Дійшовши до критичної межі, їй не вдасться сховатися в опозиції», – наголосив він.
Президент закликав спікера Верховної Ради Володимира Литвина консолідувати парламент для зміни бюджету і ухвалення термінових антикризових рішень.
«У державі – повністю розбалансована фінансова система. Свідомо руйнуються державні інституції через брак фінансування. Я вже не кажу про персональні звинувачення. Відкидаю цей бруд. У парламенті стався справжній шабаш навколо Національного банку України. Намір, безумовно, був один: отримати доступ до друку грошей, щоб покрити недостачі Державного бюджету. Це може призвести до небачуваної інфляції. Це все може закінчитися соціальною катастрофою», – заявив Глава держави.
При цьому він додав: «Я змушений сказати ці слова, щоб привести до тями політиків. Українська промисловість зупиняється. Масово звільняють людей або відправляють у довгострокову відпустку».
«У Москві Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко уклала газові домовленості, невигідні для України. Контракти не відповідають моїм директивам. Рішення Прем'єр-міністр приймала особисто без колегіальної думки уряду. Пояснити це має більшість, яка підтримує Юлію Тимошенко, – від її блоку аж до комуністів», – сказав Президент, зауваживши: «Держава – перед фактом. Контракти підписані і їх треба виконувати».
За словами Віктора Ющенка, «У 2009 році Україна має заплатити за газ на 25 мільярдів гривень більше, ніж у минулому році. Проте виручка НАК «Нафтогаз України» за послуги щодо транзиту залишається незмінною на рівні 2008 року».
«Прем'єр-міністр, безумовно, знає - отримати додаткові ресурси для проплати за газ можна лише через внутрішній ринок, лише через підняття цін для споживачів», – додав Президент.

Звернення Ющенка є «суміш неправди, паніки та істерії» – Тимошенко
«Так зване звернення Ющенка до народу – це суміш неправди, паніки та істерії. Всі люди побачили, що Президент – це не той лідер, якого вони потребують в час, коли Україна проходить випробування на міцність під ударами потужної всесвітньої економічної кризи», – так почала свою відповідь голова уряду Юлія Тимошенко на телевізійне звернення Президента Віктора Ющенка.
Вона заявила, що має «сумну для Президента та оптимістичну для країни новину: незважаючи на кризу, державний бюджет за січень перевиконано. Зарплати бюджетникам та пенсії виплачені і надалі будуть виплачуватися вчасно та в повному обсязі. Ціни на газ для населення та теплокомуненерго не підвищуються, залишаються на рівні минулого року. «Нафтогаз» ритмічно постачає газ українським споживачам та в Європу та працює благополучно, вперше за багато років без жодних посередників та корупційних схем».
Тимошенко каже, що уряд та парламентська більшість працюють в напруженому режимі, і від їхнього імені прошу Президента: якщо не допомагаєте, то хоч не заважайте.
«Світ та Україна – в кризі. Я не хочу прикрашати ситуацію, але й сіяти паніку не дозволю нікому. Для того, щоб боротися з кризою, нам потрібні політична консолідація, холодний та тверезий розум, залізні нерви, сила волі, рішучість та глибоке відчуття відповідальності – саме те, чого завжди бракувало, бракує та бракуватиме Віктору Андрійовичу», – мовиться в листі Тимошенко.

Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1377112.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини