реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. За новими загадками до Батурина!

Чернігівщина. За новими загадками до Батурина!


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Починаючи з 2001 року, кожного літа в Батурині збираються археологи аби відкопати і дослідити загадки мазепинської столиці.
Цей рік не став винятком: на днях до Києва з Торонто ( Канада) прибув виконавчий директор українсько-канадського Батуринського археологічного проекту, доктор Канадського інституту українських студій Володимир МЕЗЕНЦЕВ. Можна вважати – стартувала чергова Батуринська експедиція.
Володимир Мезенцев вже кілька років плідно співпрацює з редакцією журналу «Музеї України». На шпальтах видання друкувалися звіти минулих експедицій, пан Володимир став членом редколегії, представником часопису в Канаді. По приїзді, відбулася розмова головного редактора журналу «Музеї України» Віктора Тригуба з паном Мезенцевим.

Віктор Тригуб: Пане Володимире, у 2008 р. ваша експедиція розкопала 167 могил батуринців XVII-XVIII ст. на цвинтарях Троїцького собору, фортеці та Воскресінської церкви у цитаделі. З них - 18 поховань відносяться до жертв погрому 1708 р. Археологи та залучена спеціалістка з антропології д-р Катерина Полив’ян, виявили на їх черепах і кістках пошкодження, заподіяні зброєю, що були причиною смерті цих осіб, та сліди обпалення. Ця знахідка визвали бурхливу реакцію серед істориків - в Інтернет-просторі буквально почалася «війна».

Володимир Мезенцев: Дійсно, поголос був дуже великий. Цю «бурю» ми пережили і в Канаді. Я навіть передрукував з Інтернету всю цю полеміку – вийшло понад 400 сторінок – ціла книга! Але, археологічні знахідки доводять, що каральні погроми Меншикова в Батурині таки мали місце! На місці собору знайдено численні окремі людські черепи, кістки та їх купи у перемішаному стані без анатомічного ладу.
Переважно це є залишки ранішніх поховань, зруйнованих в ході побудови мурованого храму. Однак, частина кісток може належати загиблим від московської навали, тіла яких лишились непохованими. Пізніше новосели у Батурині чи селяни з навколишніх сіл, могли збирати їх перетлілі рештки і ховати братськими могилами на цвинтарях.

В. Т.: Можна сказати, основна версія загадки загибелі Батурина майже підтверджена. Головне завдання Президента України виконано: в минулому році гучно відкрили відбудовану козацьку столицю. Та Ваша експедиція не завершується. Що ще шукають археологи?

В. М.: Батурин відкрився для туристів, а не для археологів. Для звичайного відвідувача працюють музеї, відроджено Батуринський палац, реконструйовані цитаделі та церкви. Батуринський заповідник отримав своє історичне обличчя. Але, головний скарб знаходиться ще в землі. Мазепинська столиця не відкрила всі свої таємниці. В цьому році ми хочемо провести дослідження гетьманського палацу.

В. Т.: Сподіваєтеся знайти скарби Мазепи? Як Ви думаєте, щось могло залишитися в Батурині? Адже, преса багато пише про гігантський золотий і срібний запас Гетьмана…

В. М.: Якщо Ви маєте на увазі коштовності, то я можу Вас завірити – скарбів в Батурині нема! Меншиков неодноразово переривав батуринську землю і розбирав кожний будинок по цеглині. А після нього копали селяни, розтягуючи будівельний матеріал по своїх оселях. Особисто я вважаю, Меншиков тут нічого знайшов. Тому лють його була настільки дикою, що він столицю вирівняв із землею.
Скоріш за все, Мазепа вивіз свої скарби з Батурина раніше. Є інформація, що Гетьман фінансував шведський похід. Карл ХІІ неодноразово позичав кошти у Мазепи, та віддати їх так і не зміг – 1718 року, він раптово помер. Після смерті швецького короля Орлик пробував повернути позичені кошти, але тоді до влади прийшла опозиція… Так що, шукачів скарбів я можу засмутити - мазепинського скарбу в Батурині немає!
Для нас головне в цей сезон - встигнути відкопати фундамент гетьманського палацу і намітити кроки для майбутньої реконструкції. Хоча, при сучасному фінансуванні це майже не можливо.

В. Т.: Зрозуміло, в світі криза. Якщо чесно, ми навіть не очікували продовження Вашої експедиції. Добре, що якісь гроші таки знайшлись.

В. М.: Українська сторона цього року залишилася осторонь – чи то криза заважає, чи цікавість до Батурина зникла… Цього разу фінансування дуже скромне. Як завжди, допомогли приватні особи з Канади та Америки, які жертвують на Батуринський археологічний проект. Та нам не звикати – ми починали при Кучмі майже на голому ентузіазмі. Для нас головне – аби не заважали.

В. Т.: Офіційно експедиція стартує з 1 серпня. Які Ваші плани на липень?

В. М.: Для майбутньої реконструкції Батуринського собору, необхідно дослідити автентичні собори мазепинського типу. В Україні їх залишилося всього чотири. І так склалося, що зараз вони належать Московському патріархату. Я вже зробив спробу отримати дозвіл сфотографувати і дослідити їх, але це виявляється значно складніше, ніж знайти скарб Мазепи! Мої прохання просто нахабно ігнорують. Я навіть не уявляв собі наскільки складні у вас відносини з МП.

В. Т.: Це один із гострих кутів нашого часу. Але, сподіваюсь, Вам, як іноземному історику, таки дозволять вивчити цю сторінку… А ми чекаємо від Вас нових сенсаційних знахідок у Батурині!

В. М.: Запрошую всіх журналістів приєднатися до загадок Батурина! Експедиція стартує 1 серпня і продовжиться до Дня Незалежності. Адреса незмінна: Чернігівська обл., м. Батурин. Зустрінемось на розкопі!

Записала Наталка ІВАНЧЕНКО
Джерело: "Музеї України"

Журнал «Музеї України» звертається до українських бізнесменів, державних службовців з проханням – допоможіть міжнародній команді археологів! Якби вдалося підтримати експедицію фінансово, отримаємо дуже гарний результат! Батурин чекає меценатів!







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини