реклама партнерів:
Головна » Чвари у терористів: Луганські сепаратисти загрузли в міжусобному протистоянні

Чвари у терористів: Луганські сепаратисти загрузли в міжусобному протистоянні


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Поки міжнародна дискусія навколо української кризи спрямована на пошук шляхів мирного розв'язання конфлікту на Донбасі, тамтешні проросійські сепаратисти дедалі глибше загрузають у міжусобне протистояння за владу, пише німецьке видання Deutsche Welle.

Інформацію про конфлікти між окремими угрупуваннями бойовиків останнім часом неодноразово поширювали і самі сепаратисти, і Київ. Приміром, іще в грудні в Раді національної безпеки на оборони (РНБО) України повідомляли про посилення конфлікту "між козаками та бандформуваннями "Луганської народної республіки" ("ЛНР"), які діють за підтримки збройних сил Росії".

Самі сепаратисти кажуть, що останньою краплею, яка призвела до ескалації, стало вбивство одного з головних вожаків Олександра Бєднова, відомого як "Бетмен". Він був убитий 1 січня 2015 року в результаті обстрілу колони авто, в якій пересувався бойовик, з автоматів та гранатометів. Принаймні, це виходить із повідомлення так званої "прокуратури ЛНР", яка сама ж і взяла на себе відповідальність за вбивство.

"Карна справа" проти "Бетмена"
"Проти співробітників групи швидкого реагування "Бетмен" (загін Бєднова був названий за його прізвиськом - Ред.) порушено карну справу. Бєднов учинив збройний опір під час арешту та був вбитий у перестрілці", - таке повідомлення оприлюднили в "генеральній прокуратурі" луганських сепаратистів.

Самопроголошений "генеральний прокурор" так званої "ЛНР" Заур Ісмаілов в інтерв’ю сепаратистським ЗМІ сказав, що Бєднову закидали "розкрадання майна та тортури мирних жителів". Мовляв, члени сепаратистського загону "Бетмен" силою та погрозами намагались змусити двох луганчанок до переоформлення їхнього будинку на ім’я Бєднова.
Самі ж "бетменівці" звинувачення у свій бік відкинули та звинуватили в свою чергу так званого "главу ЛНР" Ігоря Плотницького в полюванні на незручних для нього людей з-поміж самих же луганських сепаратистів. На своїй сторінці в соціальній мережі "ВКонтакте" бойовики "Бетмена" навіть заявили про "плани Кремля", чиїм ставлеником називають Плотницького, підготувати підконтрольні на даний момент бойовикам території Донбасу "до повернення до України". "Для цього ліквідують або виштовхують всіх непокірливих командирів. Путін сказав, що Донбас - частина України, тож треба виконувати", - йдеться в повідомленні "бетменівців".

Наступні на черзі
Бойовики вважають, що наступними сепаратистськими ватажками, яких можуть ліквідувати за вказівкою "глави ЛНР", стануть Олексій Мозговий, який зі своїм "батальйоном "Призрак" контролює місто Алчевськ, та командир угруповання так званих козаків Павло Дрьомов, які сьогодні контролюють міста Стаханов та Первомайськ Луганської області. Принаймні про це свідчать повідомлення "бетменівців" у соціальних мережах.

Останній неодноразово публічно виступав проти Плотницького. "Ми вимагаємо вашої відставки, Ігоре Венедиктовичу! Ви - крадій!", - звернувся він до Плотницького у відео, поширеному через сторінки сепаратистів у соціальних мережах. Він навіть погрожував так званому "главі ЛНР" поширенням вочевидь компроментуючої його інформації. "Ви знаєте про флешку, яка лежить у мене в кишені. Якщо з кимось щось станеться, ця флешка розійдеться всіма серверами світу", - казав від у своєму відеозверненні до Плотницького.

Боротьба за доступ до "грошей Кремля"?
За інформацією керівника луганської громадської організації "Права Справа" Дмитра Снєгирьова, сьогодні між проросійськими сепаратистами Луганщини дійсно відбувається війна за владу на територіях, які вони ж і контролюють. При цьому причиною протистояння є не якісь розбіжності "у поглядах на майбутнє "ЛНР", а просто-напросто питання доступу до ресурсів, каже активіст.

Приміром, Бєднов, за словами Снєгирьова, "просто багато крав" та "хотів долучитись до грошей з Москви", які буцімто "контролює Плотницький". Останнього, каже він, "Кремль намагається зробити єдиним "смотрящим" у регіоні. "Можна сказати, що Плотницький зіграв на випередження. А в подальшому буде прийматись рішення про усунення цих козаків (передусім Дрьомова - Ред.)", - каже керівник "Правої Справи".

Сепаратисти та плани Москви
Снєгірьов прогнозує, що в майбутньому, якщо йтиметься "про повернення Донбасу до складу України, але на умовах росіян", Плотницький залишиться на керівний посаді в Луганській області. "Але працюватиме при цьому на Москву, діятиме в її інтересах, надаючи Кремлеві можливість у будь-який момент дестабілізувати регіон", - каже він.
Примітно, що подібні прогнози та спекуляції лунають і з лав самої "так званої ЛНР". Співробітник так званого "МВС ЛНР", який не захотів називати свого імені, сказав у розмові з DW, що розповіді про тортури чи "віджимання майна у луганчан", через які начебто було вбито Бєднова, "просто смішні". "Тут уся система на цьому побудована. Плотницький стовідсотково прибирає своїх конкурентів на посаду керівника й у нас давно ходять чутки, що Росія хоче злити "республіки" Порошенку, а Плотницький залишиться в Луганську головним", - каже він.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини