реклама партнерів:
Головна » Кому на Чернігівщині та в Україні вигідно банкрутство чернігівських підприємців-експортерів

Кому на Чернігівщині та в Україні вигідно банкрутство чернігівських підприємців-експортерів


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відповідь на це запитання шукали учасники прес-конференції, яка відбулась в Експоцентрі Чернігівської торгово-промислової палати.
З журналістами зустрілися експортери Чернігівщини - Людмила Логінова -директор підприємства „Джі-Ен-Ел”, Микола Шкурко - директор підприємства „Сяйво”, Валерій Куліч -директор підприємства „Форсаж”, Олена Гайдай - головний бухгалтер підприємства „СТС Україна”, Кузнецов Валерій - директор ТОВ „Агрольон”, заступник директора з ЗЕД ТОВ „Центр-Євро- Транс-Плюс” та Костянтин Іванов - президент Чернігівської торгово-промислової палати.
Костянтин Іванов розповів про те, що при Чернігівській торгово-промисловій палаті, за ініціативою експортерів була створена робоча група, основним завданням якої є відстояти законні права підприємств експортерів та добитися відшкодування їм податку на додану вартість. Пан Іванов пояснив, що ситуація з неповерненням ПДВ є катастрофічною. Станом на 3 листопада 2009 року держава не відшкодувала чернігівським експортерам 93 мільйони гривень перевіреного та протермінованого ПДВ. Загальна сума боргу держави підприємствам Чернігівщини складає 128 млн. гривень. Костянтин Іванов заявив, що підприємства-експортери розпочинають акцію протесту, мета якої привернути увагу громадськості та влади до цієї проблеми. „Ми не можемо стояти осторонь того, як занепадає „золотий фонд” економіки Чернігівської області, виникає загроза втрати зовнішніх ринків та значного погіршення зовнішньоекономічного балансу нашого регіону, - сказав президент торгово-промислової палати. Влада та громадськість мають об’єднатися для допомоги підприємствам - наповнювачам бюджету області. Так ми зможемо уникнути банкрутства, до якого вони доведені, та запобігти масовому звільненню людей!”
Говорячи про дії обласної влади, Костянтин Іванов розповів, що Чернігівська облдержадміністрація повністю підтримує вимоги підприємств-експортерів. 10 листопада в Чернігівській ОДА відбулося засідання комісії з вивчення питань відшкодування ПДВ за участю голови адміністрації Володимира Хоменка. Він пообіцяв, що „ОДА вживатиме максимум зусиль і що можливо вирішити на рівні області, буде вирішено”.

А на обласному рівні вирішити можна небагато. Чернігівська обласна податкова адміністрація відшкодовує ПДВ, який не перевищує 100 тисяч гривень. І під час наради голова обласної ДПА В.В. Осипенко прозвітував про те, що в Чернігівській області не має заборгованості з такими виплатами. Щодо повернення ПДВ більшого за вказану суму, то їх має відшкодовувати Державне казначейство України за поданням ДПА України.
Директор підприємства „Джи-Ен-Ел” Людмила Логінова, розповіла про те, що і вона і її колеги керівники підприємств-експортерів неодноразово зверталися до багатьох державних установ, в чиїй компетенції є втрутитись в ситуацію. Але в результаті отримали відписки від чиновників. Безрезультатно закінчилась і особисті зустрічі пані Логінової з керівником та майже з усіма заступниками Державної податкової адміністрації України. За її словами, на сьогодні держава винна підприємству 4 мільйони гривень не відшкодованого податку на додатну вартість. Через такий борг з боку держави підприємство перебуває на межі банкрутства, змушене призупинити виробництво та експорт продукції. А географія експорту української сільгосппродукції, що переробляється цим підприємством, включає в себе майже всі держави СНД, а також Індія, Пакистан, Малайзія, Китай, Домініканська Республіка, Арабські Емірати, країни Європи та інші.
Директор ніжинського підприємства „Сяйво” Микола Шкурко розповів, що неповернення ПДВ має жахливі наслідки як для самих підприємств та людей, які там працюють, так і для економіки регіону. По-перше, керівники підприємств змушені будуть звільняти людей, що приведе до безробіття. По-друге, місцеві бюджети не отримують кошти від цих підприємств. А це означає, що всі надходження з бюджету (зарплата вчителям та лікарям, фінансування медичних закладів тощо) знаходяться під загрозою. По-третє, підприємства-експортери втрачають завойовані протягом багатьох років закордонні ринки збуту. „За таких умов ні про яку інвестиційну привабливість регіону не може бути й мови!” - наголосив пан Шкурко.
На завершення Костянтин Іванов зазначив, що завдяки оголошеній акції протесту керівники підприємств сподіваються, що їх голос буде почутий. Інакше останнім доведеться вдаватися до більш радикальних дій.

Оксана Клименко





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини