реклама партнерів:
Головна » Російський солдат зізнався в убивстві сім'ї у Вірменії

Російський солдат зізнався в убивстві сім'ї у Вірменії


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Валерій Пермяков, який служив на дислокованій у Гюмрі (Вірменія) 102-й російській військовій базі, зізнався у скоєному злочині - вбивстві шести членів однієї родини в одному з будинків у Гюмрі. Трагедія сталася в понеділок, 12 січня, а вночі проти вівторка, 13 січня, Пермякова затримали прикордонники неподалік кордону з Туреччиною.
Трагедія викликала шок у Вірменії - і нові питання щодо умов перебування російських військових у цій країні, повідомляє Радіо Свобода
Пермяков, якого після затримання передали командуванню військової бази, на якій він служив, зізнався, що утік з частини. За його словами, у будинок сім'ї Аветисян він пробрався, бо йому захотілося пити. Там солдат спочатку застрелив 51-річну господиню будинку, яка виявила його, а потім відкрив вогонь по членах сім'ї, які спали (це відбувалося рано-вранці). Нібито він боявся, що його виявлять, і про його втечу стане відомо командуванню. ЗМІ повідомляють, що дворічна онучка господарів була заколота штик-ножем. Вижив лише наймолодший член сім'ї - семимісячний Сергій Аветисян. Маля перебуває в реанімації з ножовими пораненнями, стан хлопчика оцінюється як тяжкий.
У Гюмрі зараз працює спеціальна комісія з Москви. Її очолив заступник міністра оборони Росії Аркадій Бахін. Туди ж рано-вранці прибув міністр оборони Вірменії Сейран Оганян, який зустрівся з російською делегацією. Зустріч проходила за зачиненими дверима, однак перед цим у бесіді з журналістами міністр оборони сказав, що інцидент не треба політизувати.
"Сьогодні недоречно політизувати це і шукати погіршення наших відносин, оскільки наші відносини з Російською Федерацією перебувають на досить високому політичному рівні. Також на дуже високому рівні перебуває наше військове співробітництво", - сказав міністр оборони Вірменії.

Генеральна прокуратура Вірменії у вівторок, 13 січня, поширила заяву, у якій говориться, що питання про передачу Валерія Пермякова вірменській стороні не розглядається. При цьому заступник начальника поліції Вірменії Унані Погосян раніше не виключав, що розслідуванням справи про вбивство займуться саме вірменські правоохоронні органи. Тепер же прокуратура Вірменії заявляє, що Пермяков "перебуває під наглядом правоохоронних органів Російської Федерації". А перший пункт 61-ї статті російської Конституції забороняє видачу російських громадян іншій державі, зазначається в заяві. Правда, прокуратура наголошує, що вірменські та російські слідчі будуть тісно співпрацювати при розслідуванні справи, а влада Вірменії буде "стежити за тим, щоб винні були покарані відповідно до закону".
Проте у вівторок, 13 січня, група активістів провела мітинг протесту біля посольства Росії у Вірменії - з вимогою притягнути до відповідальності командирів російської бази. Учасники акції також заявили, що російська військова база не є гарантом безпеки Вірменії, а навпаки, загрожує інтересам країни.
"Що це значить? Як може солдат покинути базу озброєним? Весь командний склад повинен бути притягнутий до відповідальності, серед них і головнокомандувач Путін!" - заявила одна з протестувальників.
Керівна у Вірменії Республіканська партія, однак, не вважає за необхідне у зв'язку з трагедією в Гюмрі порушувати питання про доцільність присутності російської військової бази в країні. Лідер парламентської фракції цієї партії Ваграм Багдасарян, втім, заявив, що після того, що сталося посилиться контроль над російською базою.
"Мені здається, що контроль повинен бути посилений, потрібно бути більш пильними. Не випадково, комісія, що приїхала з російського боку, і наш міністр оборони також перебувають у Гюмрі. Ці питання обговорюються для того, щоб подібних подій більше не було", - сказав Багдасарян.
Підозрюваний, Валерій Пермяков, - 18-річний уродженець Чити. Товариші по службі оцінюють його позитивно. У той же час в російській пресі з'явилися повідомлення про те, що в минулому Пермяков потерпав на психічний розлад. Був призваний на військову службу півроку тому, раніше вже намагався втекти з частини.
Влада Вірменії не оголошувала жалобу в країні. Поки що оголошено лише про скасування святкового концерту з нагоди Нового року за старим стилем, який традиційно відзначається у Вірменії. Концерт мав пройти в центрі Єревана.
102-га російська військова база розташована в Гюмрі (колишній Ленінакан) з середини 1990-х років у відповідності до договору між Вірменією та Росією. Вона оснащена, зокрема, зенітно-ракетними комплексами С-300В, великою кількістю танків, бронетехніки і артилерії. База належить до об'єднаної системи ППО країн, що входять до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Служать у Гюмрі близько 5 тисяч російських військових.
За угодою між Росією і Вірменією, продовженою 2010 року, 102-га російська база має залишатися в цій країні щонайменше до 2044 року.
У минулому з базою в Гюмрі вже було пов'язано кілька трагічних подій. Навесні 2013 року на російському танковому полігоні загинули, підірвавшись на міні, двоє дітей. Тоді багато говорили про те, що полігон не був належним чином обгороджений, а російське командування мало покарати винних. Чи було це зроблено, досі невідомо. У 1999 році двоє російських військових відкрили стрілянину на місцевому ринку, убивши двох і поранивши, за різними даними, від 9 до 14 осіб. Того разу нападники отримали тривалі тюремні терміни.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини