реклама партнерів:
Головна » Сто днів президентства Петра Порошенка: досягнення та виклики

Сто днів президентства Петра Порошенка: досягнення та виклики


Коментарі: 2 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Довідково: Відповідно до статей 102, 106 Конституції України, Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, він представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави.
Водночас, вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів України, який очолює Прем'єр-міністр України, що призначається Верховною Радою України за поданням Президента України за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України (чи фракції, яка має більшість).

Міністр оборони України, Міністр закордонних справ України призначаються Верховною Радою України за поданням Президента України, інші члени Кабінету Міністрів України призначаються Верховною Радою України за поданням Прем’єр-міністра України.
Тобто, Президент України безпосередньо відповідальний за сферу міжнародних відносин, безпеку та оборону.

Зовнішня політика
Петро Порошенко за короткий строк став найбільш ефективним керівником у сфері зовнішньої політики України. Він здійснив вдалі візити до США та Канади, блискуче виступив у Парламентах цих країн. Ці візити стали предметом гордості для українців усього світу.
На дипломатичному фронті він витискає із ситуації максимум можливого і попри надскладні умови переговорів та часто неготовність західних лідерів йти на загострення конфлікту з Росією не дозволяє собі конфліктувати з західними партнерами.

• Дипломатичні успіхи рятують життя наших бійців. Організувавши міжнародний тиск на Росію, Президент Порошенко зв’язав дії Москви, яка до сьогодні не може використати головної переваги своєї армії – авіації, бо офіційно, нібито ще, не вступила в війну.
Попри нерішучість та страх Заходу перед Москвою, Порошенку вдалося виграти зовнішньополітичний двобій. Проти Росії введено санкції найвищого рівня як з боку США та Канади, так і з боку країн Європи. Російська економіка терпить значні збитки через розв’язану агресію проти України.

• Реакція світового співтовариства могла б бути і набагато гіршою – після прямого військового вторгнення Росії на територію незалежної Грузії, Європа обмежилася стурбованістю, а США заявили про перезавантаження відносин з Росією, шукаючи дружби та співпраці з Путіним. Про жодні санкції щодо російської економіки тоді навіть не йшлося. Зараз же руйнівну дію санкцій визнають навіть в Москві.
Петро Порошенко підписав угоду про асоціацію з Європейським Союзом протягом першого місяця перебування при владі і добився синхронної ратифікації цієї угоди за перші 100 днів. Це цивілізаційний крок для України, яка повертається до Європи.

• Підготовка до ратифікації у звичайному режимі зайняла б щонайменше 4 місяці і могла б бути повністю заблокованою Росією. Лише активні дипломатичні зусилля українського Президента призвели до її одночасної ратифікації 16 вересня.

Україна отримала багатомільйонну зовнішню допомогу з боку США, Канади, Великобританії. Фінансово та матеріально Україні вистояти у боротьбі за незалежність допомагають: Польща, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Чехія, Угорщина та країни Прибалтики.

• Міжнародний Валютний Фонд надав безпрецедентно великий кредит, порушивши власне правило не допомагати країнам, що перебувають у стані війни. Це сталося завдяки єдності Президента та Уряду у питанні підготовки та проведення економічних реформ. І це було однією з причин відмови від запровадження воєнного стану – МВФ міг «закрити очі» лише на антитерористичну операцію.
На якісно новий рівень вийшли відносини України та НАТО. Саміт Альянсу в Уельсі 4-5 вересня був майже повністю присвячений Україні. За його результатами Україна фактично увійшла в євроатлантичний простір безпеки.

• Головним результатом саміту було рішення про створення чотирьох трастових фондів допомоги Україні, що присвячені важливим напрямкам забезпечення безпеки: удосконалення логістики, системи командування, поліпшення комунікації та організації кіберзахисту України. Деякі країни погодилися прийняти на лікування та для реабілітації поранених українських військовослужбовців, частина країн взяла на себе поставку Україні медобладнання і ліків.

Військова сфера:
Головний успіх 100 днів президентства Порошенка полягає у тому, що він поєднав дві справи: став Президентом воєнного часу і при цьому робить все можливе для досягнення миру.

• Керуючи воюючою країною, він використовує кожну можливість для досягнення миру, навіть у безнадійній ситуації. Інші українські політики навряд чи дотрималися б такого балансу.
Одним з ключових досягнень 100 днів президентства Порошенка стала демонстрація того, що Україна здатна впоратися самостійно із загрозою сепаратизму, якби сепаратистів не підтримувала Росія.

• На середину серпня сепаратисти стояли перед загрозою повного розгрому. Своїм вторгненням Росія показала, що у сепаратистів немає справжньої підтримки на контрольованих ними територіях. З іншого – дала підстави для поглиблення економічних санкцій Заходу.
Одразу після обрання Петро Порошенко значно активізував дії Збройних сил, які розпочали широко застосувати авіацію та артилерію, що дозволило на кінець серпня звільнити три чверті території Донбасу від терористів.

• За неповні 100 днів вдалося відновити повноцінні Збройні сили України та в дуже складних умовах налагодити майже повністю зруйновану Януковичем систему забезпечення війська харчами, боєприпасами та технікою. Робота в цьому напрямку триває постійно. До цією роботи залучений один із найуспішніших волонтерів, які допомагали Українській армії, Юрій Бірюков, що став радником Президента України Петра Порошенка.
Відновлено роботу підприємств Укрборонпрому, що тепер працюють у три зміни. Порушено ряд кримінальних справ щодо розкрадань армійського майна у минулому. За ініціативою Президента на законодавчому рівні були зняті перешкоди для роботи волонтерів та благодійної допомоги ЗСУ.

• З Міноборони звільнено першого заступника Міністра та керівників п’яти структурних підрозділів апарату Міноборони за напрямом матеріально-технічного забезпечення:
В умовах початку прямої агресії Росії, на початку вересня, Петру Порошенку вдалося нав’язати супротивнику припинення вогню і таким чином зупинити просування частин набагато краще озброєної та натренованої в боях у Чечні російської армії.

• Російській армії не вдалося вирішити стратегічної мети - захоплення Маріуполя та встановлення контролю терористів над усією територією Донбасу. Українська армія отримала час щоб зібрати частково розсіяні ворожим наступом сили і зайняти нові рубежі оборони.

Новий Порядок денний для України:
Президент України Петро Порошенко, як Глава держави, запропонував країні нову повістку дня, ключовими пунктами якої є реалізація на практиці Угоди про Асоціацію з ЄС та проведення глибоких системних реформ.
Головною внутрішньою проблемою перших 100 днів Президента Порошенка стала недієздатна Верховна Рада, перенасичена депутатами, що було обрані завдяки сприянню злочинного режиму Януковича шляхом застосування адміністративного ресурсу, фальсифікацій результатів волевиявлення та підкупу виборців. Тому, достроковий розпуск цієї Верховної Ради є успішним та позитивним кроком для відродження демократії в Україні.

• Проукраїнська частина Верховної Ради трьох фракцій як була 180 депутатів так і залишилася. Інші – перефарбовані тушки, біженці з Партії регіонів та депутати-флюгери. Вони провалювали будь-які позитивні законопроекти Президента та ініціативи Уряду. Дострокові вибори – є актом політичної люстрації народних депутатів. Без цього реалізація системних реформ в Україні неможлива.
Адміністрація Президента разом з громадськістю підготувала пакет законів для боротьби з корупцією. Але діюча Верховна Рада не підтримала його в першому читанні. У четвер, 25 вересня, Президент провів презентацію пакету реформ – Стратегії-2020.

• Більшість реформ: децентралізація, боротьба з корупцією, дерегуляція – раніше були заблоковані депутатами цієї Верховної Ради. За новою Конституцією, Президент може лише пропонувати парламенту законопроекти та підписувати закони. Дивом був прийнятий закон про люстрацію, який активно просувала громадськість і Президент.
В умовах війни, перед лицем зовнішнього ворога Президент послідовно закликає до єдності і відновляється від внутрішньополітичного змагання з опозицією, не реагуючи на її випади.

• Практично з перших днів внутрішня опозиція – розпочала атаки на Президента. Її вимоги негайної ратифікації Угоди про асоціацію могли б призвести до провалу її ратифікації у Європі. Брехня щодо затримки імплементації, якою назвали пільговий режим для українських виробників мала на меті послабити підтримку Президента. Президент України принципово будує свою державну риторику на образах майбутнього, він пропонує говорити про позитивні майбутні зміни, а не критикувати опонентів.

Щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі:
З перших днів Петро Порошенко запропонував Мирний план, який включав децентралізацію влади з розширенням повноважень місцевого самоврядування в бюджетній та культурній сферах. Однак план не був прийнятий бойовиками, а депутати діючої Верховної Ради практично відклали його в довгу шухляду.

• Мирний план Президента вибив головні аргументи у Росії та бойовиків – війну на Донбасі не вдалося обґрунтувати захистом російськомовного населення від насильницької українізації або фінансовим диктатом Києва.

Закони про особливий режим самоврядування 16 вересня дали можливість зупинити наступ російської армії та показати світу бажання України досягти миру, але вони не будуть діяти доти, доки Росія не виконає своєї частини угоди: відведення військ за державний кордон, передача кордону під контроль ОБСЄ.

Амністія бойовиків не поширюється на вбивць, але стосується полонених бойовиків, якщо проти них немає доказів у вчиненні злочинів. Це дає змогу заспокоїти та зацікавити в мирному плані тих осіб (та їх сім'ї), які з наївності, або ж насильно були залучені до сепаратистських загонів.

Спецфонд України не буде фінансувати відновлення територій, які не знаходяться під повним українським контролем.

Війну на Донбасі можна виграти виключно мирним шляхом. Чим більше ми будемо нарощувати військові зусилля, тим більші зусилля буде нарощувати Росія. Окрім того ми ведемо війну на своїй території, Росія – на чужій. Ми не зацікавлені у знищенні інфраструктурі та завданні збитків громадянам України, адже більшість із них не підтримує бойовиків, Росії ж немає жодного діла до знищених заводів, житлових будинків чи шкіл.

Закордонний виборчий округ
Партії "Блок ПЕТРА ПОРОШЕНКА"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини