реклама партнерів:
Головна » Суджанська операція: третій день прориву

Суджанська операція: третій день прориву


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Суджанська операція, що почалася 6 серпня, на третій день продовжує розвиватися і, судячи з інформації, що надходить, насамперед російської сторони, не зустрічає серйозного опору з боку регулярних військ РФ. Оскільки українська сторона не дає жодних офіційних коментарів з приводу того, що відбувається, висновки про події, що стрімко розвиваються, можна зробити виключно зі слів російських воїнкорів і близько-офіційних осіб.
Повідомляє військовий експерт Олександр Коваленко.

Ситуація третього дня
Так, на другу половину дня, третьої доби Суджанської операції можна говорити про збільшення фронту бойових дій у Курській області до 50 кілометрів.
У свою чергу, після полудня стали надходити повідомлення про бойові зіткнення в районі населених пунктів Анастасіївка та Івниця, що говорить про збільшення фронту ще на 8 км, а також вклинювання в Курську область на 27 кілометрів. При цьому якщо в перші 48 години Суджанської операції основними напрямками вклинювання стали траса Р-200 з направленням на Суджу і під прикриттям річки Ольшана з лівого флангу, а також напрямок Миколаєво-Дар'їно-Дар'їно-Нижній Клин, під прикриттям річки Снагость, то зараз очевидним є напрямок уздовж автомобільної дороги Льгов – Суджа.
Також слід при цьому враховувати, що за перші 48 годин зона контролю вийшла за межі Суджанського району і перекинулася дорогою Рильськ-Суджа на Коренівський район, практично впритул до околиць самого міста Коренево.

Якщо інформація про зіткнення в районі Анастасіївки та Івниці підтвердиться, то можна говорити про те, що російські війська втратили контроль практично над усією лівосторонньою частиною району по дорозі Лмгов-Суджа, а це мінімум 15 сіл, перераховувати які я не стану, щоб не перевантажувати інформацією . Головне не це.

Головне те, що напрямок руху - це грамотний баланс між наявністю автомобільної дороги, залізниці, з наявністю стійких, щільних грунтів, мінімальною присутністю населених пунктів, через які ця дорога веде, але розміщених по праву і ліву сторону від неї сіл, через які протікають річки. а саме, Мала Локня та Івниця.

Річки в даному випадку відіграють роль природних перешкод для несподіваних ударів по флангах, а при контролі сіл, їх можна використовувати як місця для розміщення сил і засобів, а так само укріплення для прикриття основного напрямку руху.
І, знову ж таки, якщо інформація про Анастасіївку та Івницю підтвердиться, то можна говорити про основний напрямок руху як північний – на Льгов, до якого від Анастасіївки всього 18 км. А якщо це так, то ще вчора фантастична версія про Курську АЕС стає все більш реалістичною!

Провал оборони
Вчора стали публікувати більше відео та фото із зони бойових дій у Курській області. На них зображені російські солдати, які здаються в полон десятками. За попередньою інформацією, на вечір 7 серпня в полон здалося понад 300 російських військових.

Крім того, в заляканому російському суспільстві звучить багато критики на адресу кадировських підрозділів «Ахмат», які брали участь у прикритті кордону. І критика ця абсолютно справедлива, оскільки як тільки почала 6 серпня арт-підготовка в районі прикордонного пункту пропуску «Суджа», Свердликово, Олешні та Миколаєво-Дар'їно, підрозділи «Ахмат» як корова язиком злизало відразу по Р-200 у напрямку Курська.
Зараз, кілька сотень «ахматівців», замість захисту прикордонної зони “сміливо захищають” Курськ.
Також слід звернути увагу на те, що коли 10 травня російські війська розгорнули наступальну операцію в Харківській області, то всі основні ресурси для прикриття кордону зі складу формувань Брянськ і Курськ були сконцентровані в Білгородській області. Станом на початок наступу 10 травня у Білгородській області перебувало до 50 тисяч особового складу.
У жадобі до захоплення великих українських територій командування росіян критично послабило формування «Брянськ» і «Курськ», посиливши їх трохи підрозділами «Ахмат», які більше придатні для зйомки Тік-Ток блогів, але ніяк не для повноцінних військових операцій наступального чи оборонного характеру. В результаті п'ятдесятитисячне угруповання російських військ на Харківщині змогло вклинитися по фронту 35 км на 6-8 км, і третій місяць їхнє становище не змінюється, а в Курській області на третій день фронт розширився до 50 км, а глибина вклинювання - до 27 км. загальною площею територій, де втрачено контроль російськими військами, – понад 400 км². І це лише станом на полудень 8 серпня.

Примітно, що з початку 2024 року російські війська в Україні спромоглися захопити територію площею трохи більше 1 000 км². Понад півроку на 1 000 км? і неповні три дні на 400 км? Все пізнається в порівнянні.

Перспективи
Події в Курській області розвиваються так само швидко, як і непередбачувано. Ще вчора чітко вимальовувалася санітарна зона, що грамотно розміщується в межах логістичних артерій, рельєфно-ландшафтних особливостей області та природних перешкод, що виключають або ускладнюють флангові удари. Сьогодні ж можна говорити про стрімкий прорив у напрямі, який ще вчора здавався неймовірним. Чому? Та тому, що МО РФ повідомляло про те, що до Суджанського району намагаються прорватися підрозділи чисельністю 300 осіб – 300 спартанців.
Але очевидно, що це не так. Оцінити потенціал противника не може жоден російський і навіть неросійський ресурс, але це явно не три стандартні роти.

Враховуючи наявність настільки обмеженої інформації та наростаючі панічні настрої в російському інформаційному середовищі, можна говорити про потенціал як мінімум військової операції по лінії європейського маршруту траси Е-38. До речі, з північного боку річкою Сейм, що прикривається, і веде до Курської АЕС. Найближчої доби розставлять усі крапки над “Ї”.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:35
15-Жов-2024
Абсолютна більшість українців підтримує закон про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з РФ
80% респондентів ідтримують схвалений у серпні закон про заборону діяльності окремих
20:04
14-Жов-2024
Уразили російські ЗРК і ліквідували три сотні окупантів: зведення з Харківщини!
Це результати оборонних й штурмових боїв за минулий тиждень у зоні відповідальності Т
21:16
13-Жов-2024
Поліські десантники безжально нищать російську морську піхоту на Курщині
Бійці 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади знищили штурмову групу росіян в
21:04
12-Жов-2024
Російська окупаційна армія втратила ще один винищувач-бомбардувальник Су-34
12 жовтня стало відомо про втрату російською армією винищувача-бомбардувальника Су-34
21:26
09-Жов-2024
Атака російських терористів балістикою по портовій інфраструктурі Одеської області: загиблі і поранені
П’ятеро загиблих та дев’ятеро постраждалих – наслідки чергової атаки російських терор
14:27
08-Жов-2024
Качині перегони у Німеччині - благодійні акції із чвертьстолітньою історією
5 жовтня 2024 року на острові Неккар у місті Тюбінген (Німеччина) знову відбулися тра
Усі новини